Volvo överraskar med helt ny utmanare till Tesla

Om tre år ska Volvos nya Teslakonkurrent stå klar – med en räckvidd på 50 mil.
Annons

Volvo storsatsar på laddhybrider – helt eldrivna bilar har tidigare inte varit aktuellt.

”Strategin framåt är tveklöst laddhybrider, det kommer två nya per år”, skrev auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind när han var på plats på bilsalongen i Genève.

Men nu blir det ändring. Volvo bekräftar att det kommer en helt eldriven bil 2019, och enligt Autocar handlar det om en mellanklassbil med en räckvidd på mer än 50 mil. Det handlar alltså om en konkurrent till Tesla.

Anledningen till att Volvo nu bygger en helt eldriven bil är att batteritekniken utvecklas och blir billigare och att kunderna i allt högre grad accepterar en eldriven bil.

”Vi är helt säkra på att tio procent av Volvos globala försäljning består av eldrivna bilar 2020″, säger Volvochefen Håkan Samuelsson.

Förutom den eldrivna modellen kommer laddhybridversioner av ännu fler modeller i både 60- och 90-serien. Dagens laddhybrider från Volvo har elektrisk fyrhjulsdrift där en elmotor driver bakhjulen, men framöver kan Volvo också lansera framhjulsdrivna laddhybrider för att sänka vikten och förbrukningen.

Så sent som för ett år sedan avfärdade Håkan Samuelsson helt eldrivna bilar.

”Rena elbilar tror vi inte på, de har för många begränsningar. Laddhybrider däremot där helt rätt väg”, sa han i en intervju med Dagens Nyheter.

Volvo överraskar med helt ny utmanare till Tesla
Volvo visar också upp bilder på CMA-plattformen som utvecklas tillsammans med Geely…
Volvo överraskar med helt ny utmanare till Tesla
…och som bland annat ska ligga till grund för Volvo nya V40 och XC40.
Annons
Annons
Rulla till toppen