Bråk om SM i endurance-racing

I morgon, söndag, körs den första SM-tävlingen i endurance på Mantorp Park. Men alla är inte helt överens att det faktiskt är ett svenskt mästerskap. 

Första SM-tävlingen i endurance på Mantorp Park – eller är det ett svenskt mästerskap?

Fredrik Skoghag, vd för SMA.

I december 2012 föll marknadsdomstolens dom i målet mellan konkurrensverket och Svenska Bilsportförbundet, SBF. Sedan dess finns två verksamma bilsportförbund i Sverige, SBF och Svenska Motorsport Alliansen. Dock anser sig endast SBF äga rätten till att ordna ett "riktigt" SM. 

"Man kan skapa tävlingar i vad som helst och kalla dem vad man vill", säger Thomas Jansson, förbundsdirektör på SBF. "Om inte tävlingen är sanktionerad av Riksidrottsförbundet är det inget svenskt mästerskap. Det hade varit kul att kunna samarbeta med Fredrik Skoghag och det är synd att SMA och SBF inte kunde komma överens. Han är en superentreprenör inom racing."

Fredrik Rodhe på Riksidrottsförbundet håller med Thomas Jansson: "Två förbund kan inte hålla på med samma idrott. Riksidrottsförbundet håller sig till SBF."

"Sanningen är ju att SM är ingen märkesskyddad verksamhet och inte heller något unikt för Riksidrottsförbundets verksamhet, kontrar Fredrik Skoghag, vd för SMA. Det viktiga är om man har trovärdighet i både antal och dom bästa tävlande i det man gör. Något som SM i Endurance har."

I morgon, söndag 18 oktober, är det 50 anmälda team som deltar från alla fyra stora endurance-serier (MSLS, ER Cup, SLC Racing och NSHC) i SM i Endurance på Mantorp Park. Givetvis är ams representerade av König Motorsport. Tävlingen kommer att live-strömmas – klicka här

Foto: Jens Trulsson och Erik Trulsson

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att endurance är den roligaste formen av racing!
99
27