Consumer Reports: Tesla har stora kvalitetsproblem

Den amerikanska konsumentjätten rekommenderar inte längre ett köp av Tesla Model S – många ägare har problem med drivlinan och infotainmentsystemet. Volvo hamnar under snittet och Lexus fortsätter dominera på förstaplatsen.

Lexus är fortfarande den absolut mest pålitliga bilen du kan köpa – åtminstone enligt amerikanska Consumer Reports, som återigen släpper en lista över hur pålitliga nya bilar är. Siffrorna bygger på uppgifter från tusentals bilägare som tillsammans äger 740.000 bilar.

Ny teknik – fler problem

Det är framför allt ny teknik som ställer till problem i nya bilar. Många ägare rapporterar problem med infotainmentsystem och växellådor.

Många biltillverkare storsatsar på automatlådor med fler steg och mer avancerad teknik som ska sänka förbrukningen, men som också kan innebära mer strul för bilägaren.

Ford har sviktande kvalitet

Undersökningen visar också "kvalitetsspannet" som biltillverkarna har – alltså hur stor skillnaden är mellan modellerna som har bäst och sämst kvalitet. Ford hade den absolut största skillnaden.

Tesla inte längre "rekommenderad"

Tidigare har Tesla Model S fått mycket beröm från Consumer Reports, som bland annat hyllade köregenskaperna. Men kvalitetsmässigt har Model S stött på problem.

Många av de 1.400 ägarna som svarat på enkäten har haft problem med drivlinan, laddutrustningen och infotainmentsystemet. En del klagar också på knarrande inredning och läckage.

Slutbetyget för Tesla Model S blir sämre än genomsnittsbilen och Consumer Reports väljer också att ta bort den efterlängtade stämpeln "Recommended" för bilen. Det fick Teslaaktien att sjunka över tio procent.

"När de äldre bilarna har rullat ett tag ser vi en del bilar där elmotorn måste bytas ut och där laddsystemet i bilen inte laddar batteriet. På nyare bilar ser vi problem med att soltaket inte fungerar som det ska och dörrhandtagen fortsätter vara ett problem", säger Jake Fisher, testchef på Consumer Reports.

Men problemen som Teslaägarna råkat ut för går ofta på garantin, enligt Consumer Reports, och en del av buggarna kan uppdateras "över luften" med hjälp av en mjukvaruuppdatering. Dessutom är Teslaägarna fortfarnade mycket nöjda med sina bilar – 97 procent skulle köpa samma bil.

Fiat fortfarande struligast

Fiat/Chrysler-koncernen har fortfarande inte lyckats lyfta kvalitetsnivån. Chrysler, Dodge, Jeep, Ram och Fiat hamnade alla långt ned på listan.

Volvo under snittet

Volvo hamnar strax under genomsnittet, på tolfte plats i undersökningen.


Lexus toppar fortfarande Consumer Reports lista över bilmärkena med högst kvalitet. Samtliga Lexusmodeller har bra driftsäkerhet. Volvo hamnar på tolfte plats strax under genomsnittet. Tesla är inte med i den här rankningen eftersom Consumer Reports inte har tillräckligt mycket data om modellen.

Så här såg utvecklingen för Teslaaktien ut under tisdagen. Aktien sjönk med tio procent efter Consumer Reports besked.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en Tesla oavsett vad Consumer Reports säger om kvaliteten.
227
430