Oslo förbjuder biltrafik permanent i centrum

Om fyra år åker bilarna ut – storsatsar på nya cykelvägar och bättre kollektivtrafik.

Oslo förbjuder biltrafik permanent i centrum
Norge har en mycket hög elbilsandel på grund av alla rabatter, och eftersom elbilarna får köra i bussfilerna i Oslo. Men snart kan alla bilar – alltså även elbilar – förbjudas i stadskärnan. Foto: Norsk Elbilsforening/Creative Commons/Flickr

Snart blir det både svårare och dyrare att köra dieselbilar i flera europeiska städer. Både London, Paris och Oslo har planer på att höja trängselskatten för dieselbilar eller förbjuda dem helt.

Snart kan dock Oslo gå ännu längre – och förbjuda all biltrafik permanent.

Det nya förslaget innebär att all biltrafik förbjuds i de mest centrala delarna av Oslo med start 2019. Istället ska den norska huvudstaden storsatsa på nya cykelbanor och bättre kollektivtrafik.

"Vi vill ha en bilfri stadskärna. Vi vill göra det bättre för fotgängare och cyklister. Det kommer bli bättre för butikerna och för alla andra", säger Lan Marie Nguyen Berg, huvudförhandlare för norska miljöpartiet, till NRK.

Men alla är inte positiva till det nya förslaget.

"Vi tycker det är en utopi att hela stadskärnan ska bli bilfri", säger Glenn Tuxen, ordförande för Osloavdelningen i norska taxiföreningen till NRK.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att fler städer borde införa förbud mot biltrafik.
83
227