Filmar istället för att hjälpa till – nu kan det bli ett brott

Räddningstjänsten uppmärksammar ett allt vanligare problem, nyfikna åskådare som hellre fotograferar olyckor än hjälper till. ”Ska du lägga upp på bilderna på facebook eller sälja en människas dödskamp till media?”, undrar polisen. Ambulansförbundet föreslår en ny lag som gör fotandet till ett brott.
Annons

Tittolyckor och tittköer är vanliga fenomen, alltså olyckor och bilköer som inträffar på grund av att nyfikna människor tittar mer på olyckan de passerar än trafiken runt omkring sig. 

Dessvärre verkar problemet med ”olyckstittare” eskalera, och polisen använder Facebook för att vädja till allmänheten om att sluta filma och fotografera olyckor.  

I sitt inlägg skriver polisen om en trafikolycka på Södermalm i Stockholm. Fyra bilar var inblandade, varav en bil välte och landade på sidan. En person fördes till sjukhus. 

Polisen börjar med att tacka alla som hjälper till innan räddningstjänsten är på plats. ”Civilkurage och osjälviskhet när det är som bäst, tack för er insats!”

Men problemet är att många befinner sig på platsen, men inte för att hjälpa till, utan för att filma och fotografera. 

”Polisen fick istället för att göra sitt jobb börja med att mota bort tiotals människor som gick fram till bilvraket och filmade, fotograferade och ställde sig i vägen för räddningspersonalen.”

 

Filmar istället för att hjälpa till – nu kan det bli ett brott
Ambulansförbundet föreslår en lagändring med införandet av ett brott kallat otillbörlig olovlig fotografering.

Vad ska de som filmar och fotar använda bilderna till, undrar polisen?

”Sätta in dem i familjealbumet? Visa upp på begravningen? Lägga upp på Facebook? För det kan väl inte vara så att ni som beter er på det här sättet filmar och fotograferar andra människors lidande och eventuella dödskamp tänkte sko er på det? Genom att sälja bilder och filmer till media? Eller?”

Ambulansförbundet anser att problemet är så allvarligt att de föreslår en lagändring med införandet av ett nytt brott, kallat otillbörlig olovlig fotografering. Ambulansförbundet kommer att göra påstötningar hos justitiedepartementet, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Socialstyrelsen för att försöka få till ett fotoförbud.

Lagen kan försvåra för journalister i deras arbete men Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson poängterar att det är allmänheten som är problemet.

”Någonting har blivit skruvat. Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat från en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till, säger Henrik Johansson till TT.

Filmar istället för att hjälpa till – nu kan det bli ett brott
Överdrivet javisst, men det ligger något i det eller hur?
Annons
Annons
Rulla till toppen