Yamaha Sports Ride Concept – byggs med Gordon Murray

De flesta av oss förknippar Yamaha med tvåhjuliga fordon men just nu testar man sportiga idéer med fyra hjul på Tokyo Motor Show. Yamaha Sports Ride Concept väger endast 750 kilo och lättviktstekniken har ingen mindre än Gordon Murray hjälpt till med – mannen som skapade odödliga McLaren F1.

Yamaha Sports Ride Concept – byggs med Gordon Murray
Vad sägs om en "McLaren F1 light" i form av Yamaha Sports Ride Concept? Med en vikt på bara 750 kilo behövs inte speciellt många hästkrafter.

Gordon Murray vill ha bilar med låg vikt och Yamaha Sports Ride är det senaste exemplet.

Gordon Murray är en levande ikon som vi egentligen inte behöver presentera. Som legendarisk konstruktör inom Formel 1 och med bilmodeller som McLaren F1 på sitt CV har de flesta någon typ av relation till Gordon Murray. Hans arbete med stadsbilen T.22 har också imponerat på de som kanske inte från början är intresserade av motorsport eller sportbilar.

Förra året beskrev vi hur Gordon Murray kritiserade supersportbilar som exempelvis McLaren P1, en alldeles för tung bil enligt skaparen av McLaren F1. I den intervjun berättade Murray hur han skulle vilja utveckla en ny, lätt superbil med förbränningsmotor. "Motsatsen till P1 och LaFerrari", som Gordon Murray uttryckte det.

Förmodligen var Gordon Murray förhindrad att avslöja något för ett år sedan men nu vet vi vad som sysselsatt honom: Yamaha Sports Ride Concept. Under skalet, som ritats av Dezi Nagaya (tidigare anställd som designer hos Toyota) finns det som Murray kallar för "Design iStream".

Design iStream är en ny, effektivare och framför allt billigare metod för att skapa komponenter i kolfiberförstärkt expoxiplast. Arbetet har utvecklats ihop med japanska företaget Toray.

Vikten på Yamaha Sports Ride Concept är inte officiell, men från några journalister som är på plats i Tokyo har siffran 750 kilo nämnts. Så mycket mer än så vill inte Yamaha berätta, man nämner till exempel inget om drivlinan. Men vad tycker ni läsare, är det här ett spår som man borde gå vidare med? Fältet för kommentarer står till ert förfogande!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Sätt den här i serieproduktion, Yamaha! 750 kilo – det blir tummen upp!
392
14