F1: Händelserika Mexicos GP

Marcus Ericsson hade tumme med Fru Fortuna i Mexicos GP. Trots att hans bromsar var slut lyckades han hålla bilen på banan. Lika lyckliga var inte Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Marcus Ericsson var snabb i Mexico och höll sin teamkompis, Felipe Nasr, bakom sig hela GP-loppet. Men det blev inga VM-poäng för Marcus denna gång. Foto: LAT.

Strax innan Marcus Ericsson klöv mållinjen hade Mercedes Nico Rosberg vunnit Mexicos GP vilket också var den första segern för honom sedan juni månad. Med nykorade världsmästaren Lewis Hamilton strax bakom sig blev det Mercedes tionde dubbelseger denna säsong.

Rosberg och Hamilton tog täten direkt efter starten och sedan var ingen i närheten av att kunna utmana. Williams Valtteri Bottas var den som kom närmast och finländaren tog sista platsen på prispodiet där förre världsmästaren Nigel Mansell intervjuade de tre inför 90 000 jublande åskådare.

För Marcus Ericsson började Mexicos GP med att hålla fast i den fjortonde plats han kört sig till i kvalet. Det lyckades nästan och ju längre loppet kördes, ju bättre varvtider fick Ericsson som var nöjd efteråt.

"Ja, fast det var riktigt svårt på slutet. Mina bromsar var överhettade och jag fick välja ställen på banan där jag undvek att bromsa, bara för att spara så mycket som möjligt på dem. Hade hoppats på VM-poäng men ändå nöjd med tolfte plats", sa Marcus efteråt.

En av de som inte vill minnas årets GP-lopp i Mexico är Sebastian Vettel, Ferrari, som inledde med en tidsödande punktering. Han gjorde flera mindre avåkningar i sin jakt på täten men kraschade mot slutet och bröt GP-loppet.

Ytterligare en malör för Ferrari var när Kimi Räikkönen kolliderade med landsmannen Valtteri Bottas i en tajt kurva och inte lämnade Bottas tillräckligt med utrymme – bilarna slog ihop och Räikkönen tvingades bryta.

Red Bull med Daniel Ricciardo och Daniil Kvyat hade allt utom hög toppfart på en bana med långa raksträckor. Fjärde och femte plats för teamet var god utdelning, i synnerhet som Williams båda bilar hade den toppfart som Red Bull-bilarna saknade.

Nico Hulkenberg, Sergio Perez, Max Verstappen och Romain Grosjean tog de sista VM-poängen men de var distanserade av de sex tätbilarna.

För McLaren var Mexico ännu en i raden av misslyckade och poänglösa race, Fernando Alonso bröt redan efter ett varv medan Jenson Button lyckades köra hela GP-loppet men blev fjortonde till slut.

Totalt sett blev Mexicos GP något av en dundersuccé med publikrekord med 200 000 åskådare över de tre dagarna samt ren festivalstämning och många positiva omdömen om banan och arrangemangen. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Marcus blir allt bättre – jag tror han tar VM-poäng i nästa race i Brasilien
97
65