Spion: Audi A5 Sportback visar upp sig

Snart dags för en helt ny generation som blir lättare – men samtidigt rymligare.

Spion: Audi A5 Sportback visar upp sig
Audi A5 ska vara ett snyggare alternativ till A4 för köpare som bryr sig mindre om utrymmen och mer om design.

Efter premiären av Audi A4 är det förstås ingen överraskning att det också kommer en ny generation av Audi A5. Precis som idag kommer den som coupé, cabriolet och som femdörrars Sportback.

Här kan vi visa de första spionbilderna på Audi A5 Sportback. Testbilen har fortfarande en hel del maskering kvar men vi kan ändå se grunddragen som – föga förvånande – inte skiljer sig så mycket åt från nya A4.

Den nya plattformen gör att Audi A5 blir omkring 100 kilo lättare än föregångaren, trots att bilen blir både bredare och längre.

Audi har visat upp en ny bensinmotor på 2,0 liter med turbo på 190 hästkrafter där förbrukningen ska hamna på 5 l/100 km. Om inte det känns lockande finns dieselmotorer på 120 till 272 hästkrafter.

Interiören hämtas i stort sett från A4.

Audi A5 kommer också som laddhybrid – E-tron på Audispråk – där en dieselmotor kompletteras av en elmotor. Räckvidden på eldrift bör hamna på drygt fem mil. Tekniken hämtas från Audi Q7 och den här versionen kan bli populär bland tjänstebilister.

När det gäller prestandamodellen Audi S5 ryktas det om att den ska lanseras både med bensin- och dieselmotor. Toppmodellen Audi RS 5 downsizar – den gamla V8-motorn på 4,2 liter skrotas till förmån för en 3,6-litersmotor med dubbla turbo på nästan 500 hästkrafter.

Premiären för Audi A5 Coupé blir förmodligen på bilsalongen i Genève under våren, medan A5 Sportback dröjer till Parissalongen i september.

Foto: Automedia

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag köper mycket hellre en Audi A5 Sportback än en A4 Avant.
224
55