Dieselgate: ”Inget avgasfusk hos någon annan tillverkare än VW”

Efter att Volkswagen lurat amerikanska myndigheter med manipulerade avgastester har det gjorts en mängd stickprov i USA. Många olika bilmodeller har testats av miljömyndigheten CARB men så här långt tyder inget på att liknande avgasfusk använts av andra biltillverkare. Men CARB letar vidare…

Dieselgate: ”Inget avgasfusk hos någon annan tillverkare än VW”

Många av er läsare har i kommentarer och mail vädrat misstanken att Volkswagen inte är ensamma om att fuska med avgastesterna. Som alla minns framkom det i september att Volkswagen använt en olaglig programvara som tillfälligt förbättrade avgasvärdena när bilen testades. Efter testcykeln återgick bilarna till många gånger högre avgasvärden – nivåer som användes i alla andra sammanhang utom test.

Flera biltillverkare har känt sig tvingade att ta avstånd från liknande fusk. Förmodligen en ganska olustig situation om man med säkerhet vet att fusk inte får förekomma i företagets verksamhet. BMW, Mercedes och Opel var några av de biltillverkare som tidigt meddelade att liknande avgasfusk som VW tillämpat inte förekom på deras modeller.

Men kan vi lita på detta? Frågan har hängt i luft tills helt nyligen då amerikanska miljömyndigheten CARB, "California Air Resources Board", uttalade sig i en intervju med tyska tidningen Wirtschaftswoche. Enligt ordföranden i CARB, Mary Nichols, har man inte funnit några fler fall av avgasfusk efter att ha utfört stickprov under hösten:

"Hittills har vi inte funnit några bilar från andra tillverkare som har samma typ av avgasfusk," berättar Mary Nichols. "Fast det betyder inte att alla utsläpp ligger på de nivåer som vi skulle önska. Dock finns det inga andra bilmodeller som kommer i närheten av de nivåer på avgasutsläpp som vi funnit hos Volkswagens bilar."

När avgasfusket uppdagades våren 2014 i USA fann forskarna NOx-utsläpp hos Volkswagens dieselmodeller som översteg de tillåtna gränsvärdena 15–35 gånger. CARB fortsätter sina stickprov för att främst mäta NOx-niverna. De senaste uppgifterna om att Volkswagen även fuskat med CO2-nivåerna – alltså bränsleförbrukningen – är inget som CARB undersöker för närvarande.

 

• Allt om Volkswagen-skandalen hittar du här

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag måste erkänna att jag trodde att de var många fler än VW som avgasfuskade (= gasa).
322
192