Jonnie Lindberg vann historisk seger i Top Alcohol Funny Car NHRA

Vinna NHRA-mästerskapet i USA, dragracingens hemland, större än så blir det inte! Jonnie Lindberg blev förste svensk med denna historiska bedrift. Finalen i Top Alcohol Funny Car kördes i Pomona, Kalifornien, med stöd av många svenska flaggor på läktarna.

Förste svensk att vinna ett NHRA-mästerskap – denna motorhistoriska bedrift står Jonnie Lindberg och hans team för efter söndagskvällens rafflande final i Pomona, Kalifornien. Jonnie tävlar i Top Alcohol Funny Car och mästerskapet var en helt öppen fråga där allt avgjordes i de sista elimineringarna i finalen.

Dragracing brukar kallas för mekanikernas motorsport och visst är det bästa bilen som vinner. Men det krävs också mycket av föraren som måste ha omänskligt snabb reaktionsförmåga i kombination med en iskall kontroll för att rätt dosera närmare 4.000 hästkrafter. Att "bara köra rakt fram" är verkligen inte lätt och vinnarna i varje eliminering brukar bara ha några hundradelar av en sekund i vinstmarginal.

Som vinnare i Top Alcohol Funny Car har Jonnie Lindberg och hans team ett bra utgångsläge hos sponsorerna inför förberedelserna till nästa års säsong i NHRA. Att ta steget upp till "kungaklassen" Top Fuel Funny Car (med runt 8.000 hk) är dock ett jättelikt kliv, ekonomiskt. Årets säsong var den första för team Lindberg där man körde alla tävlingar i NHRA-mästerskapet och dessutom satte världsrekord med tiden 5,361 sekunder.

Konkurrensen i NHRA är stenhård och för att vinna krävs en jämnhet över hela säsongen, något som Jonnie Llindberg och hans team uppvisat. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Jonnie Lindberg, till vänster, och brodern Johan har kört en full säsong med alla tävlingar i NHRA-mästerskapet. Och bättre resultat än en vinst går förstås inte att få.

Pomona i Kalifornien blir lite av en "hemmabana" för Jonnie Lindberg då många svenskar som lever i Kalifornien kommer till finalen. Blågula färger var frekvent på läktarna!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vilken bedrift – stort grattis till hela teamet!
162
2