Blir det helt nya F1-motorer till 2017?

Kritiken mot dagens F1-motorer har varit massiv. Dyra, svaga och med trist motorljud. Dessutom har Mercedes fått ett allt för stort, tekniskt försprång. Men till 2017 blir det ändring då Formel 1 gör ett totalt lappkast. V6-motorerna växer till 2,5 liter med fritt varvtal, hybriddriften skippas helt och toppeffekten blir "över 870 hk". Bättre eller sämre? Vad tycker ni läsare?
Annons

Blir det helt nya F1-motorer till 2017?
Mercedes ryckte till sig ett tekniskt försprång förra året och det har man lyckats behålla i år, även om Ferrari har minskat gapet. De nya reglerna för 2017 innebär att alla motortillverkare får börja om från ruta ett – kan Mercedes vara lika innovativa igen? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Formel 1 har tappat många av sina åskådare, både på banorna och hemma i TV-sofforna. Och det är tittarna som betalar för F1-cirkusen genom det marknadsvärde som sporten kan få intäkter för, via sina sponsorer.

Den kritik som F1-sporten fått handlar främst om upplevelsen. En del av spänningen har försvunnit då Mercedes skapat ett allt för stort, tekniskt försprång. Trots att Ferrari jobbat in mer än hälften av det övertag Mercedes hade i början av säsongen är prestandaskillnaden för stor (14 sekunder mellan vinnaren Nico Rosberg och Sebastian Vettel). Ferrari var för övrigt det enda team som Mercedesbilarna inte varvade i Brasiliens GP i helgen.

Mercedes har varit bäst på att bemästra hybridtekniken i dagens V6-motorer på 1,6 liter. Bromskrafts- och energiåtervinningen ökade inför årets reglemente och Mercedes förbättrade det övertag man hade redan 2014 då bara en viss andel av motorerna får förändras mellan säsongerna.

Inledningsvis diskuterades det alternativa, ”billigare” motorer som skulle komplettera de V6:or på 1,6 liter med hybriddrift som man tävlar med idag. Alltså två parallella motorreglemente. FIA, internationella bilsportförbundet, gick ut med en inbjudan där man ville kolla av intresset hos motorsportföretag att leverera dessa alternativa motorer.

Men tisdagens rykten som surrade på nätet hävdade istället att F1 lämnar dagens motorer och går över till de nya under 2017. Förhoppningsvis kommer det ett klargörande snart och givetvis finns det motstrida viljor inom F1-teamen som ser både nackdelar och fördelar med nya motorer.

Blir det helt nya F1-motorer till 2017?
De V6-motorer som använts i år är på 1,6 liter med ett turboaggregat. Två enheter finns för energiåtervinning, som kallas för MGU-H och MGU-K på bilden ovan. Ett batteripaket lagrar energin som tillfälligt kan ge motorn ett extra effekttillskott.

Turbomatning, liten motorvolym och lägre varvtal har gjort dagens V6:or ganska ”tysta” och rätt tråkiga i sin ljudkaraktär. Till säsong 2016 blir det en liten förändring då wastegateventilen släpper sitt överflöd rakt ut i ett separat avgasrör. Men skillnaden blir sannolikt inte så stor.

Till säsong 2017 ska det dock ske radikala förändringar i F1-reglementet. Det blir större V6-motorer, upp från 1,6 till 2,5 liter. Dessa nya V6:or behåller sin turbomatning men tappar all hybridteknik, tillverkarna kan välja mellan ett eller två turboaggregat.

Motorvarvtalet är ”fritt” men får sannolikt någon typ av praktisk begränsning som inte ligger lika högt som gamla tiders sugmotorer. Toppeffekten sägs bli ”över 870 hk” (640 kW), vilket är i nivå med dagens V6:or med hybridtillskott. Även bränsleåtgången ska vara ”fri”.

Att lämna hybriddriften och släppa bränsleförbrukningen fri blir en förenkling och det minskar kostnaderna för utveckling. Men samtidigt tappar F1 kontakten med ”teknikens framkant”, det som varit en del av bilindustrins motivation till motorsport – att alltid söka den tekniska fulländningen, den som längre fram kan sippra ner i vanliga personbilar.

Mercedes teamchef Toto Wolff har gett ett första uttalande och sagt att han är ”bekymrad över det han hör”. Om F1-motorerna ändras som det sägs skulle det innebära att alla motortillverkare får börja om från ruta ett och Mercedes övertag försvinner – om man nu inte kan skapa nya fördelar.

Dagens F1-motorer har bromskraftsåtervinning och energiåtervinning, liksom elmotorer som kan öka motoreffekten och snurra upp hastigheten på turbon. Det är teknik som inte är helt avlägsen från det som de flesta biltillverkare behöver använda 2021 när EU:s nya, tuffa CO2-mål ska mötas. Är det klokt att lämna denna inriktning? Eller blir det två typer av motorer 2017, 1-6-liters med hybriddrift parallellt med 2,5-liters utan hybridtillskott?

Vad säger ni läsare – är de nya motorerna inför 2017 en fördel för Formel 1?

Blir det helt nya F1-motorer till 2017?
V6-motorer är inte nytt inom Formel 1, det minns de som följt sporten. Turbomatade V6:or användes under tio säsonger innan V10:orna kom 1989 och sedan ersattes med V8:or 2006. Den nya V6:orna har använts två säsonger men ser ut att bli kortlivade, de ersätts redan 2017. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen