Officiell: Fiat 124 Spider – vad tycker du om nya retrocabben?

Fiat tar en Mazda MX-5, skruvar i en ny motor och ändrar om designen en aning. Nu är det äntligen premiär för Fiat 124 Spider.

Officiell: Fiat 124 Spider – vad tycker du om nya retrocabben?
Hur Fiat 124 Spider skiljer sig från Mazda MX-5 körmässigt får vi återkomma till i en provkörning, men vridmomentet är betydligt högre än i Mazdan samtidigt som tjänstevikten ska ligga på ungefär samma nivå.

Vi har väntat länge nog på den omtalade cabrioletmodellen från Fiat – och nu är den äntligen officiell. Fiat 124 Spider är ett klassiskt modellnamn som nu väcks till liv igen med en utmanare till Mazda MX-5.

"Det finns inget bättre sätt att fira 50-årsdagen för Fiat 124 Spider än att ta tillbaka den här ikoniska roadstern, som kombinerar italiensk styling från förr med dagens moderna prestanda och teknologi", säger Fiatchefen Olivier François.

Design är som vanligt en smaksak men en hel del läckra designdetaljer att titta på. Bromsljusen bildar en fyrkant runt blinkers och backljus, och motorhuven har läckra räfflor. Den detaljen är riktigt häftig!

Är det en Mazda MX-5? Nej, det är ju en Fiat 124 Spider! Interiören är nästan helt identisk modellerna emellan.

Alla som köper en Fiat 124 Spider i Europa får en 1,4-litersmotor med turbo på 140 hästkrafter och 240 Nm. Bilen finns med både manuell låda och automatlåda. Amerikanska köpare får dock en starkare 160-hästarsmotor.

Faktum är att mycket mer än grundkonceptet är hämtat från den japanska roadstern: nästan all teknik under skalet kommer från Mazda MX-5 men Fiat lovar att 124 Spider ändå ska leverera en "rent italiensk körupplevelse".

Premiär för Fiat 124 Spider blir sommaren 2016. Priserna är inte officiella men Fiaten blir förmodligen något dyrare än Mazdan, som börjar på 224.900 kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Fiat har lyckats riktigt bra med 124 Spider. Vill ha!
516
79