Volkswagen anklagas för fusk även med V6 TDI-motorerna

Miljömyndigheten ger sig inte – EPA anklagar Volkswagen för fusk med de större 3,0-litersmotorerna. Men enligt Audi handlar det inte om regelrätt fusk och "modifieringarna" kan vara helt lagliga i Europa.

Volkswagen anklagas för fusk även med V6 TDI-motorerna
Motorn som Volkswagen nu anklagas för att ha fuskat med sitter bland annat i Audi A6, A7, Q8, Q5 och Q7, Volkswagen Touareg och Porsche Cayenne.

När det avslöjades att Volkswagen hade fuskat med utsläppen i de fyrcylindriga dieselmotorerna dök det genast upp frågetecken kring om jättekoncernen också fuskat med utsläppen i andra motorer.

I början av november anklagade EPA, den amerikanska miljömyndigheten, Volkswagen för att ha ljugit om utsläppen även för V6-dieselmotorerna på 3,0 liter. Det skulle i så fall ocskå omfatta bilar från Porsche och Audi.

Volkswagen hävdade bestämt att det inte förekommit något fusk med V6-dieselmotorerna men stoppade ändå försäljningen tillfälligt.

Nu erkänner Volkswagen att koncernen har använt särskild teknik för att "kontrollera utsläppen" även i V6-motorerna, men om det verkligen handlar om rent fusk eller om sluga optimeringar är inte helt klart ännu.

En talesperson på Audi säger till USA Today att det inte handlar om samma typ av fuskmjukvara som i de fyrcylindriga motorerna och att den här typen av "utsläppskontroll" är helt laglig i Europa.

Det handlar om bilar från modellår 2009 och framåt. Än så länge är det oklart om det drabbar några modeller på den svenska bilmarknaden, och i så fall hur många.

Läs ikapp – här är det senaste om Dieselgate

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en Volkswagen trots utsläppsskandalen.
105
262