Volkswagen: ”Ekonomisk kompensation bara aktuellt i Nordamerika”

I USA och Kanada ska de kunder som köpt bilar med avgasfusk kompenseras ekonomiskt med 1.000 dollar. Men europeiska kunder kan glömma något liknande – här blir det ingen kompensation.

Volkswagen: ”Ekonomisk kompensation bara aktuellt i Nordamerika”

Hur ska Volkswagen hålla sina kunder på gott humör efter "dieselgate"? De som köpt en bil med avgasfusk ska få den åtgärdad för att motorn ska uppfylla de utsläppsregler som gäller. Den tekniska uppgraderingen väntas börja i december och lär pågå under större delen av 2016 då det globalt är elva miljoner bilar som berörs.

I USA och Kanada ska dieselkunderna kompenseras med ett "goodwill-paket" som är värt 1.000 dollar, 8.700 kronor. 500 dollar sätts in på ett kontokort och en värdecheck på 500 dollar kan användas vid service, reparation eller inköp hos den lokala VW-handlaren. Dessutom får man tre års gratis vägassistans. Men något liknande blir det inte i Europa:

"Ekonomisk kompensation är exklusivt för kunder i USA och Kanada," sa Volkswagens talesperson till branschtidningen Automotive News Europe.

Enligt Volkswagen har de nordamerikanska kunderna köpt en ny teknik, en "clean diesel", medan de europeiska dieselkunderna tillhör majoriteten av bilköparna. I USA kostar dieselbränslet mer än bensin, däremot kan många europeiska kunder dra nytta av skattesubventioner på grund av låga CO2-utsläpp – resonerar Volkswagen.

Om vi leker med tanken att Volkswagen skulle kompensera sina europeiska kunder på ett motsvarande sätt, med en värdecheck på 1.000 euro (9.300 kronor), skulle det bli en utgift på närmare 80 miljarder kronor. Det beror på att i USA är det "bara" en halv miljon bilar som har avgasfusk, medan det rör sig om 8,5 miljoner bilar i Europa. Till detta kommer eventuella kostnader för skadestånd, vilket kan bli betydligt högre.

Näst efter Volvo är Volkswagen det mest populära varumärket i Sverige och inte minst rullar det här många tjänstebilar från både VW och Audi. Vad säger ni läsare – hade ni förväntat er någon typ av ekonomisk kompensation? Kan man förvänta sig ett större värdefall på dieselmodeller från VW Group i framtiden som borde kompenseras?

Utrymmet för kommentarer nedan står till ert förfogande. Och sprid gärna frågan vidare till andra ägare av Volkswagen, Audi, Skoda och Seat som har dieselmotor.

 

• Du kan läsa mer om Dieselgate på vår samlingssida om Volkswagens dieselfusk.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det är helt okej, jag vill inte ha någon ekonomisk kompensation av VW (= gasa).
48
352