Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA

I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.

Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
Audi och VW hävdade i det längsta att V6 TDI stod utanför "dieselgate", men nu får man böja sig för de amerikanska kraven.

Audi AG har under några veckor haft en diskussion med de amerikanska miljömyndigheterna US Environmental Protection Agency (EPA) och the California Air Resources Board (CARB). Det man diskuterat är programvaran till motorstyrningen av de cirka 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI som rullar i USA. Motorerna finns framför allt hos Audi, från 2009 och framåt, men förekommer också hos VW Touareg och Porsche Cayenne (från 2013).

När det i september stod klart att Volkswagen fuskat med avgasvärdena på fyrcylindriga dieselmodeller började EPA testa V6 TDI också. Testerna ledde till en ny rapport i början av november där man testat Volkswagens 3,0-liters V6 TDI-motor. Enligt EPA är det uppenbart att motorn har ett "testmode" där den tillfälligt förbättrar avgasvärdena till godkänd nivå. Strax efter att testcykeln var över ändrades motorstyrningen och NOx-utsläppen överskreds nio gånger över den tillåtna nivån i USA.

Volkswagen hade då erkänt avgasfusk i den fyrcylindriga EA189 dieselmotorn – vilket omfattar elva miljoner bilar globalt – men förnekade ihärdigt olagliga styrprogram i andra motorer. Men det skulle visa sig vara felaktigt, även motorstyrningen av V6 TDI är manipulerad.

Enligt den amerikanska lagstiftningen ska programvaran i motorstyrningen vara redovisad för myndigheterna så att "avsteg" från avgaskontrollen kan kontrolleras. De kallas för "Auxiliary Emission Control Devices" (AECD).

I motorstyrningen till 3,0 V6 TDI finns tre programfunktioner som Audi inte redovisat på förhand och en av dessa AECD:s klassar EPA som avgasfusk. Programfunktionen styr temperaturnivån på avgasreningen och enligt EPA är den anpassad för att bara aktiveras när bilen går genom den körcykel som används vid avgastest.

Audi ska nu förbättra sin redovisning och uppgradera programvaran, meddelar man på sin amerikanska mediasajt. Uppgraderingen ska ske så snabbt det är möjligt och omfattar 85.000 bilar med V6 TDI i USA. Försäljningsstoppet av TDI-modeller med denna motor fortsätter, tills programvaran är färdig att installeras.

Vi har varit i kontakt med Audi Sverige och enligt den information som finns i skrivande stund gäller återkallelsen och uppgraderingen bara fordon som finns i Nordamerika. Svenska bilägare berörs alltså inte.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Då var det som jag misstänkte, det finns avgasfusk på V6 TDI också!
277
29