Därför gör kinesiska biltillverkare billiga kopior

"Jag borde egentligen bli hedrad om någon designar en bil som ser ut som en gammal Volvo."
Annons

Du har säkert sett det taffliga försöket från kinesiska Landwind att kopiera en Range Rover Evoque – och den är bara en i raden av alla kinesiska bilar som kopierar en europeisk, redan framgångsrik modell.

Flera europeiska biltillverkare har försökt stämma de kinesiska för upphovsrättsintrång men det är svårt att hitta lagrum i kinesisk lagstiftning som räcker för en fällande dom. Det räcker med mindre avvikelser i designen för att de kinesiska domarna inte längre ser det som regelrätt kopia.

Förutom Range Rover Evoque har vi sett billiga kopior på bilar som Mini och Rolls-Royce Phantom. Kopian av Phantom heter Geely GE och kommer alltså från samma biltillverkare som nu äger Volvo.

Designchef hos Geely är numera engelsmannen Peter Horbury, som tidigare jobbat på Volvo. I en intervju med Car Magazine avslöjar han varför de kinesiska biltillverkarna kopierar så friskt.

”Det är ett underligt fenomen. Konfucius lärde oss att mästaren visste allt och att eleven måste lära sig det mästaren kunde och har gjort för att själv kunna uttrycka åsikter. Så att kopiera ansågs väldigt hedrande. Jag borde egentligen bli hedrad om någon designar en bil som ser ut som en gammal Volvo”, säger han till Car.

Men enligt Peter Horbury kan kopierandet snart vara borta.

”Allt ställdes på sin spets med Range Rover Evoque-kopian. Att kopiera är över i Kina. Nu har företagen riktiga designavdelningar och det ger dem självförtroende.”

Annons
Annons
Rulla till toppen