5 steg till en mätarskruvad bil

På bara 30 sekunder skruvas mätaren tillbaka flera tusen mil – och det finns stora pengar att tjäna. Här är mätarskruvarens fem steg för att kunna sälja bilen mycket dyrare.

Att skruva tillbaka vägmätaren i en begagnad bil är ett vanligt sätt att kunna sälja den dyrare. Det finns många tusenlappar att tjäna, visar en undersökning gjord av tyska ADAC.

Trots att mätarna numera är digitala är det enkelt att manipulera dem. De fem stegen nedan visar hur mätarskruvaren går tillväga.

1. Den här enheten går att köpa på nätet, helt lagligt. Det finns olika prylar för att skruva tillbaka mätaren och priserna börjar på några tusenlappar. Mjukvaran i enheten kan uppdateras när nya bilmodeller dyker upp på marknaden.

2. Enheten kopplas in i bilens OBD-uttag och kommer därför åt bilens mätarställning.

3. Här bestämmer "mätarskruvaren" hur många mil som ska skruvas bort. I en del moderna bilar känns ingen nämnvärd skillnad om den gått 5.000 eller 15.000 mil vid en snabb provkörning – men under skalet är skillnaden desto större.

4. ADAC använde en Mercedes E-klass som exempel. Den hade gått nästan 12.800 mil...

5. ...men bara 30 sekunder senare har bilen plötsligt inte gått mer än 3.800 mil. Det innebär en vinst för bilsäljaren på mellan 40.000 och 50.000 kronor.

Foto: ADAC

Jag tycker det är ett stort problem med mätarskruvade bilar.
1970
62