Stor svenskhelg i internationell motorsport

Det blev en riktig svenskhelg i motorsporten med segrar i både i rally och rallycross och i Abu Dhabi går två unga svenska förare och väntar på att få göra GP2-premiär.
Annons

Stor svenskhelg i internationell motorsport
Fortfarande kung – Stig Blomqvist (nu 69 år!) vann Safarirallyrallyt i en Porsche tillsammans med kartläsaren Stephane Prevot. Och tätt bakom på andra plats i rallyt en annan örebroare – Richard Göransson.

Allra först: Det är fortfarande Örebro som gäller i rallyvärlden för i Safarirallyt slog den nu 69-årige (!) rallyvärldsmästaren, Stig Blomqvist, till återigen och vann till slut den mycket prestigefyllda tävlingen.

Och glädjande med svenska ögon sett var att STCC-föraren Richard Göransson tog andraplatsen medan det svenska Team Tidös övriga förare tog fina placeringar i den hårda tävlingen – och gjorde därmed fin reklam för sin insamlingskampanj ”Race4Health”.

I Sydamerika var det strid på kniven om segern i årets sista VM-deltävling i rallycross. Fem svenskar hade tagit sig till A-finalen och när krutröken skingrats hade Robin Larsson kört över mållinjen först, tätt följd av Mattias Ekström – båda i en Audi.

Bakom Ekström susade Petter Solberg in som trea och tog därmed sin andra VM-titel på lika många år och glädjen var stor i Citroën-lägret. Tvärtom hos systerfirman Peugeot där Timmy Hansen och Kevin Hansen lyckades köra på varandra och brödraparet slutade därför sist.

I årets sista Formel 1-tävling i Abu Dhabi gjorde Marcus Ericsson en stark insats och lyckades hålla sin teamkompis bakom sig i en rafflande avslutning där de två Sauberbilarna under några varv hängde tätt samman.

Vann årets sista GP gjorde Nico Rosberg före teamkollegan och nyblivne världsmästaren Lewis Hamilton medan Kimi Räikkönen i en Ferrari tog sista platsen på prispallen före sin teamkompis, Sebastian Vettel.För Marcus Ericsson var helgen bra – och mindre bra.

”Det har varit en helg där bilen inte alltid gjort vad jag hoppats, men loppet gick bra och jag är nöjd med att ha hållit min teamkompis bakom mig. Nu är F1-året över och jag är delvis nöjd. Närmast väntar däcktester, sedan några dagars ledigt innan träningen inför nästa års äsong säsong startar”, sa Marcus.

Och om någon dag ska två unga svenska förare testa GP2 på GP-banan i Abu Dhabi. Felix Rosenqvist testar två dagar med italienska mästarteamet i F3. Prema, som tar klivet upp i GP-serien. Och Jimmy Eriksson byter samtidigt sin GP3-bil mot en GP2-vagn under tre dagar.

Stor svenskhelg i internationell motorsport
Petter Solberg från västra Värmland är nu världsmästare för andra gången i rallycross, därav segerglädjen ….
Stor svenskhelg i internationell motorsport
Ett jublande svenskt rallycross-team i Argentina – Larsson Jernberg Rallycross Team. Med Robin Larsson främst med segerbucklan i hårt grepp.

Resultat Rallycross–VM, Argentina:

VM i Rallycross, sista deltävlingen:
Pos Förare Team Bil Tid/diff
1 Robin Larsson LJM Audi 4.16.346s
2 Mattias Ekstrom EKS Audi 0.453s
3 Petter Solberg SDRX Citroen 5.241s
4 Janis Baumanis HTD Peugeot 6.696s
5 Timmy Hansen TPH Peugeot 3 varv
6 Kevin Hansen OMSE Ford 3 varv

Resultat Adu Dhabi Grand Prix, Formel 1:
Pos Förare Bil Tid/diff
1 Nico Rosberg Mercedes 1.38.30.175s
2 Lewis Hamilton Mercedes 8.271s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 19.430s
4 Sebastian Vettel Ferrari 43.735s
5 Sergio Perez Force India/Mercedes 1.03.952s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1.05.010s
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1.33.618s
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1.37.751s
9 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1.38.201s
10 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1m42.371s
11 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m43.525s
12 Jenson Button McLaren/Honda 1 varv
13 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 varv
14 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 varv
15 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
16 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1 varv
17 Fernando Alonso McLaren/Honda 2 varv
18 Will Stevens Marussia/Ferrari 2 Laps
19 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 3 varv
– Pastor Maldonado Lotus/Mercedes kollision

Annons
Annons
Rulla till toppen