Nya Volvo S90 officiell – fakta och bilder

Äntligen får vi se nya Volvo S90, Volvos nya aspirant i premiumsedanklubben. En stor och lyxig sedan med flera spännande tekniknyheter, som att upptäcka stora djur i mörkret och ett system som ska hjälpa föraren i upp till 130 km/h.

Nya Volvo S90 officiell – fakta och bilder

Volvo är för många synonymnt med suvar och kombibilar. Med lanseringen av S90 vill Volvo på allvar ta upp kampen om marknadsandelarna i premiumsedansegmentet.

"Med lanseringen av XC90 gjorde vi en tydlig avsiktsförklaring, vi är med i spelet. Med investeringar på elva miljarder dollar de senaste fem åren har vi införlivat vårt löfte om ett växande och relevant varumärke", säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef, Volvo Car Group.

Nya Volvo S90 är utrustad med den halvautonoma funktionen, Pilot Assist, ett steg mot ett helt autonomt styrsystem. Pilot Assist hjälper föraren att hålla sig inom körfältsmarkeringar upp 130 km/h och systemet behöver inte längre följa en annan bil. 

Volvo S90 får publik premiär på bilsalongen i Detroit, NAIAS, i januari 2016. 

Med S90 lanseras också en världsnyhet, en ny funktion till City Safety-systemet som upptäcker stora djur på vägen, både i ljus och mörker. Systemet varnar och ger bromsstöd för att undvika farliga kollisioner med stora djur som älgar, hästar och renar. Säkert en välkommen nyhet på svenska vägar.

Som vi har skrivit tidigare, och även testat, har mycket av utvecklingen av S90 skett i Volvos avancerade chassisimulator.

Volvo S90 kommer också som laddhybrid med namnet T8 Twin Engine. Den klarar 0–100 km/h på 5,2 sekunder och ska enligt Volvo kunna köras fem mil på eldrift. Utsläppen ska hamna på 44 gram per kilometer.

Förutom T8-modellen kommer dieselmodellerna D4 och D5 som båda blir fyrcylindriga. Med framhjulsdrift och manuell låda ska D4-modellen släppa ut 109 gram koldioxid per kilometer.

"Nu har Volvo har självförtoendet att gå sin egen väg – vi har inget intresse av att kopiera de tyska märkena. Det finns ingen anledning att försöka erbjuda bättre köregenskaper än BMW 3-serie. Vi har våra egna värden kring exteriör och interiör design, säkerhet, komfort och drivlinor som står ut", säger Nick Connor, chef för Volvo i Storbritannien till Autocar.

• Se alla bilder och teknisk specifikation för nya Volvo S90 här!