Volvo S90 och V90 Polestar får hybridmotorer

I en intervju med brittiska Autocar bekräftar Volvos vd Håkan Samuelsson att man planerar nya Polestar-modeller – med hybriddrivlina. Nya S90 ligger närmast till hands och även nya kombin V90, som premiärvisas nästa vår.

Volvo S90 och V90 Polestar får hybridmotorer
Ungefär så här tänker sig Autocars illustratör att en Volvo V90 Polestar kan se ut. Illustration: Autocar

Under onsdagens pressevent i Göteborg fick brittiska Autocar en pratstund med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Han berättade då att nya Polestar-modeller planeras:

"Man kan ha en prestandaversion (av S90) utan att gå utanför varumärkets gränser," sa Samuelsson till Autocar. "Man har fortfarande en trevlig bil med design och funktionalitet, men inte vore det fel med lite prestanda också?"

"Just nu har vi S60 och V60Polestar-utförande och vi tror på varumärket (Polestar), det var därför vi köpte företaget. Så nu tittar vi på nya prestandaversioner inom familjen".

Vad Håkan Samuelsson menar med "familjen" måste tolkas som de nya modellerna på SPA-plattform, alltså S90/V90 och XC90. Längre fram kommer även S60/V60 och XC60 med samma arkitektur. Håkan Samuelsson berättar också att Polestar måste fokusera på eldrift till sina kommande modeller, enbart högre motoreffekt räcker inte.

De kommande Polestar-modellerna ska ge "sofistikerad prestanda" med en åtminstone delvis miljöanpassad drivlina som kan gå på ren eldrift.

Som vi berättade för ett år sedan utvecklade Volvo Polestar Racing en fyrcylindrig konceptmotor på 2,0 liter och 450 hk – "Volvo High Performance Drive-E Powertrain Concept". Motorn hade dubbla turboaggregat och dessutom en "elektrisk turbo", en eldriven turbinkompressor.

Med elektrisk turbo får man både snabb gasrespons och mycket kraft från låga motorvarvtal. 450 hk i toppeffekt från förbränningsmotorn skulle – enligt Håkan Samuelssons uttalande ovan – lämpligen kombineras med en elmotor. Kanske på bakaxeln? Då har man en sammanlagd systemeffekt på över 500 hk och det borde vara mer än tillräckligt för att skapa en blixtrande snabb Polestar-modell.

 

Källa: Autocar, "Volvo S90 Polestar and V90 Polestar to get hybrid power"

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Polestar-versioner av nya S90 och V90 ser jag verkligen fram emot!
523
56