Håkan Samuelsson utlovar väsentligt bättre vinst för Volvo

Försäljningen av XC90 överträffar Volvo Cars prognos och nu närmar man sig drömgränsen en halv miljon bilar för 2015. Redan nu kan vd Håkan Samuelsson utlova en "väsentlig förbättring" när bokslutet ska redovisas i februari. Målet är att nå samma vinstnivåer som premiumtyskarna.

Håkan Samuelsson utlovar väsentligt bättre vinst för Volvo
Håkan Samuelsson har medverkat när Volvo storsatsat och investerat i nya modeller. Äntligen börjar det bli utdelning.

Allting går Volvos väg just nu och onsdagens lyckade presentation av nya S90 demonstrerade ännu en gång att man agerar med ett helt nytt självförtroende. Volvo har hittat ett fräscht formspråk, man har utvecklat egna plattformar och motorer, fortsätter att leda säkerhetsutvecklingen och har dessutom skapat innovativa infotainmentsystem.

Attraktiva produkter leder till ökad försäljningen, det behöver man inte vara hjärnkirurg för att räkna ut. Volvo hade hoppats på 50.000 order på nya XC90 men idag är man uppe i 80.000 och Torslandaverken bygger bilar i fulla tre skift för att hinna med efterfrågan. En dramatisk förbättring jämfört med perioden efter bank- och finanskrisen – för inte allt för många år sedan – då Volvo tvingades avskeda flera tusen bilbyggare och gå ner på endast ett skift.

När Volvo Cars i augusti presenterade bokslutet för första halvåret redovisade man en vinst på 1,66 miljarder kronor. En förbättring med 71 procent jämfört med fjolårets resultat. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson utlovade då en väsentlig förbättring för helåret 2015: "Allt pekar mot ett mycket bra tredje kvartal, då märks försäljningen av XC90 på allvar."

Det löftet kunde Håkan Samuelsson förnya i onsdags då han mötte media i samband med presentationen av nya Volvo S90. Bokslutet för 2015 ska levereras i februari nästa år men redan nu går det alltså att se vart kurvorna pekar och återigen använde Samuelsson uttrycket "väsentlig förbättring". Under 2014 gjorde Volvo en vinst på 2,25 miljarder kronor, en ökning jämfört med fjolåret men ändå "bara" en marginal på 1,5 procent.

För att få en stabil tillväxt och kunna investera i nya produkter behövs det högre vinstmarginal. De tyska premiumtillverkarna Audi, BMW och Mercedes brukar använda siffran tio procent som ett bra mått och dit vill förstås Volvo också.

Vägen mot ökad vinst stavas högre försäljning och den når Volvo med hjälp av fler och nya modeller. De närmaste fyra åren blir en intensiv period med 14 nya modeller och när den är avklarad är faktiskt XC90 den äldsta bilen i skaran. Försäljningen under november gjorde ett rejält skutt uppåt och Volvo närmar sig sin drömgräns på en halv miljon bilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att 2015 blir ett rekordår för Volvo. Flest sålda bilar och en bra vinst!
417
12