Tidslinje: Modellerna som Volvo ska lansera efter S90

Det händer mycket kul på Volvo just nu. Flera viktiga modeller är under utveckling och under de kommande åren ska hela modellprogrammet bytas ut – samtidigt som Volvo storsatsning på elbilar är på gång. Här är de första uppgifterna och illustrationerna som visar Volvos närmaste framtid.

Illustration: Schulte Design

Läs mer om nyheterna som Volvo släpper under de kommande åren i senaste numret av auto motor & sport.

Volvo XC40 blir nya instegssuven

Premiär 2017. Försäljningen av suvar ser inte alls ut att mattas av, tvärt om – allt fler vill köra suv och det tänker Volvo utnyttja så mycket det går. Volvo XC40 blir ett helt nytt tillskott som bygger på plattformen CMA. Den ligger till grund för hela 40-serien och utvecklas tillsammans med Geely.

Det som CMA har gemensamt med Volvos större SPA-plattform är bland annat motorer och växellådor (både förbränningsmotorer och laddhybridteknik), infotainmentsystem, klimatanläggning, datanätverk och säkerhetssystem.

En av de största fördelarna med CMA blir att Volvo kan erbjuda funktioner som annars brukar finnas i dyrare och lyxigare modeller även i kompaktbilar.

"CMA ger oss ett fantastiskt utgångsläge. Vi har utvecklat den nya arkitekturen enligt en plug and play-modell som innebär att Volvos nästa generation kompaktbilar kan dra fördel av de tekniker som finns tillgängliga i nya XC90", säger Peter Mertens, utvecklingschef på Volvo.

Illustration: Volvo

Volvo släpper helt eldriven modell

Premiär 2019. Om bara fem år ska en av tio sålda Volvobilar vara eldrivna. Volvochefen Håkan Samuelsson uteslöt tidigare helt eldrivna bilar för att istället satsa på laddhybrider. Men nu gör Volvo helt om och lanserar en eldriven Teslakonkurrent.

Volvo svarar inte på vilken modell som blir märkets nya elbil, men förmodligen blir det ingen "liten" bil som V40 eller XC40. Där får Volvo helt enkelt ingen ekonomi i projektet.

"Min gissning är att nästa elbil blir nya Volvo XC60. Suvtrenden är fortsatt mycket stark och det är lättare att få plats med batterierna i en hög bil. Dessutom är XC90, S90 och V90 redan färdiga, och det krävs en hel del anpassning i bottenplattan för att få plats med batteriet. Drömmen hade naturligtvis varit en speciell elbilskaross, men det tror jag inte det finns pengar till", säger auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind.

Illustration: Schulte Design

Fortsätter utmana Volkswagen Golf

Förutom Volvo XC40 kommer också en ny generation V40 och den upphöjda versionen V40 Cross Country. Premiär för V40 blir förmodligen 2019, vilket innebär att dagens generation har fyra år kvar att leva.

De mindre modellerna i Volvos 40-serie ska fokusera på körglädje, enligt Volvo. 60-serien kallar Volvo för "dynamiska" medan S90 och XC90 ska vara "sofistikerade". V90 kallas "elegant och funktionell".

Illustration: Schulte Design

Hög tid för ersättare till XC60...

Volvo XC60 får samma formspråk som XC90 men i ett mindre format. Det blir förmodligen också XC60 som blir Volvos nya eldrivna bil. Volvo XC60 premiärvisas 2017 – då fyller dagens XC60-generation nio år... Elversionen dröjer till 2019.

Illustration: Schulte Design

...och för resten av 60-modellerna

Även Volvo S60 och V60 väntar avlösning. Precis som tidigare är detta valet för köpare som kanske inte söker största möjliga lastutrymme utan snarare ett intressant designspråk. Premiär för V60 blir 2018.

Illustration: Schulte Design

S90 blir kombin V90 under nästa år

Det är redan klart att ersättaren till Volvo V70 heter V90. Exakt när premiären sker är inte officiellt men enligt de intervjuer som gjordes under S90-lanseringen pekar allt mot att Volvo premiärvisar V90 nästa vår på Genèvesalongen 2016.

Det behövs en ersättare till V70, som fyller nio år nästa år, och även om modellen säljer bra i sitt Classic-utförande börjar åldern synas. Speciellt när man jämför med XC90 och S90.

Läs mer om nyheterna som Volvo släpper under de kommande åren i senaste numret av auto motor & sport. Klicka här för att läsa direkt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker framtiden för Volvo ser ljus ut!
1742
68