Test: Vinterkläder kan skada barn vid krock redan i låg hastighet

Tyska bilistorganisationen ADAC har testat hur tjocka vinterkläder kan påverka krocksäkerheten. Det visar sig att bilbältet kan skära in i bukens mjukdelar på ett mycket farligt sätt redan vid en krock i låg hastighet. Barn bör alltså inte sitta i overall eller andra pösiga kläder.

Alla småbarnsföräldrar vet hur proceduren ser ut på vintern: på med varma kläder och ut i kalla bilen, sätt fast säkerhetsbältet och sen iväg. De barn som är stora nog att sitta framåtvänt använder sittkudde eller bilbarnstol upp till tio–tolv års ålder.

De flesta barn gillar bälteskudde eftersom de då kommer högre upp och har lättare att se ut genom rutorna. Men vi föräldrar vet (förstås?) att bälteskudden är mycket viktig för att säkerhetsbältets nedre del ska sträcka över låren och inte in mot buken. Höftbenskammen är inte färdigbildad på barn under tio år och utan sittkudde eller bältesstol hamnar bältet mot magen. Vid en krock kan säkerhetsbältet ge bukskador och eventuellt inre blödningar, de senare är svårare att upptäcka än yttre skador.

Men tyska bilistorganisationen ADAC vill nu påminna alla föräldrar om att även tjocka vinterkläder kan leda till bukskador. Det gäller framför allt för barn under tio år men är även en skaderisk för vuxna. Anledningen till den ökade skaderisken är att tjocka kläder gör att säkerhetsbältet inte spänns så hårt som det borde kring kroppen.

ADAC:s tester visar att redan vid en mindre påkörning bakifrån i 16 km/h kan ett barn i tjocka vinterkläder få så stor belastning på buken att det finns risk för inre skador på tarmarna, levern eller mjälten. Filmklippet ovan är på tyska men även om man inte kan språket så framgår budskapet ändå.

Parkerar man bilen utomhus gäller det att inte skapa gallskrik när barnen – utan tjocka vinterkläder – placeras i den kalla bilen. Man kan ta in säteskudden/bältesstolen inomhus så att den inte blir kall, lägga en filt över som dessutom går att svepa om barnet när bältet är på, eller motsvarande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag brukar alltid se till att barnen inte har tjocka kläder på sig, innan de tar på bilbältet.
25
114