VW kan sälja Scania för att klara gigantiskt lån

Lyxbilstillverkarna Bentley och Lamborghini kan komma att säljas om inte VW klarar av att betala tillbaka det gigantiska lånet på 21 miljarder dollar. "Det räcker inte", säger källor till Reuters. Istället kan lastbilstillverkaren Scania komma att säljas.

VW-gruppen förhandlade förra veckan till sig ett gigantiskt lån på 21 miljarder dollar. Medel som kan bli nödvändiga om biltillverkaren inte har tillräckligt med pengar för att reparera fordon eller lösa kommande böter.

VW ska betala tillbaka lånet inom ett år. Och enligt källor till Reuters har VW lovat kreditgivarna att ett eller flera varumärken kan komma att säljas om något går fel med avbetalningarna.

En av dessa källor hävdar att VW inte enats om vad man ska sälja om det blir skarpt läge. En del talar för att det kan bli delar från lastbilstillverkaren MAN.

"Volkswagen kan naturligtvis även överväga att avyttra lyxbilsmärken som Bentley och Lamborghini eller motorcykelmärket Ducati, men dessa skulle inte ge tillräckligt mycket pengar", säger källan till Reuters.

Ett tredje alternativ, som kanske skulle vara det enklaste för VW, vore att istället sälja Scania. Scania är en komplett lastbilstillverkare, allt finns i huset, och integreringen med MAN har gått uselt. VW behöver inte två lastbilstillverkare. Enligt DI.se finns svenska investerare som mer än gärna skulle köpa tillbaka Scania.

VW:s utgifter kommer att öka radikalt nästa år. Bland annat kräver tyska myndigheter att återkallelserna startar i början av 2016, då startar även reparationerna av 2,0- och 3,0-liters dieselmotorer i USA

Ledningen har tidigare presenterat ett besparingsprogram från forsknings- och utvecklingsbudgeten med 1,1 miljarder dollar nästa år.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag hoppas att Scania säljs till svenska investerare.
450
28