Mercedes E-klass visar avancerad inredning med ny teknik

Nya generationen Mercedes E-klass når oss nästa år men redan nu visar man upp den lyxiga inredningen. Instrumenteringen är helt digital med dubbla bildskärmar. Föraren kan själv välja utseende på instrumenten och kontrollerna styrs av tryckkänsliga pekplattor på ratten.

Vi har fått många smakprov på nästa generation Mercedes E-klass, den som ska ta upp kampen med BMW 5-serie och Audi A6 som också skiftar generation – samt helt nya utmanaren Volvo S90. De stora sedanmodellerna bjuder på massor av ny teknik och störst förändringar hittar vi i förarmiljön.

Kanske är det just därför som Mercedes nu väljer att tjuvstarta lanseringen av nya E-klass genom att visa upp officiella inredningsbilder. Publik premiär för nya E-klass – och även Volvo S90 – blir det på Detroitsalongen i januari.

Ni har förmodligen redan skummat igenom bildgalleriet och det första man slås av är den jättelika bildskärmen som sträcker sig över mer än halva instrumentbrädan. Skärmen har ett gemensamt glas men under ytan finns två bildskärmar på vardera 12,3 tum i diagonalmått (31,2 centimeter). De som väljer till Command Online får två skärmar där upplösningen i varje enhet är 1920 x 720 pixlar. Standardutförandet är lite enklare där huvudinstrumentet har en skärm på 1000 x 600 pixlar och där skärmen över mittkonsollen har upplösningen 960 x 540 pixlar.

Föraren kan välja mellan tre utseende på bildskärmarna: "Classic", "Sport" och "Progressive". Utöver dessa grundtema går det att individanpassa och göra funktionerna mera personliga.

Tvärt emot Volvo och Tesla håller Mercedes kvar vid principen att inte använda pekskärm på mittkonsollen. Som hos C-klass finns det en pekplatta vid mittkonsollens nedre del, där högerhanden vilar på mittstödet, och den styr navigering och funktioner. Nytt på E-klass är att man dessutom har två tryckkänsliga pekplattor på ratten med ungefär samma styrteknik som hos en smartphone, det vill säga man kan svepa och knipa med fingrarna.

Syftet med att inte använda pekskärm är att föraren då behåller fokus på det som är långt bort, på vägen, och kan styra det mesta utan att släppa ratten med någon hand. "Händerna på ratten" är grundregeln för Mercedes. Under locket på mittkonsollen finns USB-uttag och plats för mobiltelefon.

Upplevelsemässigt tar interiören i E-klass ett stort kliv, motsvarande nästan två generationer. Därmed förflyttar man också E-klass ännu närmare den lyxiga S-klass men det är helt nödvändigt för att kunna mäta sig med konkurrenterna. Teknikutvecklingen är nu så snabb att Mercedes inte längre kan lansera tekniknyheter hos S-klass som sedan får "sippra ner" till övriga modeller. Istället gäller det att i snabb takt införa de nya funktionerna vid varje generationsskifte där tillfälle ges.

När det gäller material, klädsel och design på inredningen i nya E-klass finns det fyra grundläggande valmöjligheter: Basic, Avantgarde, AMG och Exclusive. Inom dessa fyra finns det sedan massor av tillval och varianter för att skapa en personlig inredning. Som tillval finns också en speciell interiörbelysning med LED-teknik som med diskret ljus lyser upp alla detaljer och funktioner, det finns även ljus innanför högtalargallerna för att visa upp Burmester-systemet.

Ljudsystem finns i flera utförande och längst upp hittar vi Burmester 3D Surround. 23 högtalare med 1.450 watt får hjälp av en bashögtalare som sitter i en egen 25-liters låda och drivs av 400 watt. En ny typ av 3D surroundljud ska ge en helt ny upplevelse, intygar Mercedes. En liten "gimmick" som Burmester lånat från danska Bang & Olufsen är att diskantelementen vrids upp i rätt spridningsposition när anläggningen slås på.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här ser läckert ut – ser verkligen fram emot nya E-klass!
491
105