Spionbilder: Nya Audi Q5 testkörs på svensk väg

Premiären närmar sig för nya generationen. Många nyheter, men designen är sig lik.

Spionbilder: Nya Audi Q5 testkörs på svensk väg
Utanför Malmö stötte auto motor & sport-läsaren Staffan Lönnerfors på en av Audis testbilar.

Efter lanseringen av Audi A4 är det snart också dags för avlösning för suvmodellen Q5. Detta är en extremt viktig modell för Audi – försäljningen av suvar fortsätter öka och försäljningsmarginalen är högre än för sedan- och kombimodeller.

Därför är det inte så konstigt att Audi storsatsar på suvar, från nya minstingen Q2 via coupésuven Q6 till enorma Q8. Det är mycket på gång i Ingolstadt.

Nya Audi Q5 hämtar mycket designinspiration från Q7. På de här spionbilderna är testbilen fortfarande maskerad men det går ändå att se de Auditypiska bakljusen och vi kan se att proportionerna inte skiljer så mycket jämfört med dagens modell.

Förmodligen växer dock Audi Q5 på alla ledder. Tillsammans med den nya plattformen MLB Evo innebär det att Audi Q5 blir rymligare samtidigt som den skalar av många viktiga kilon från tjänstevikten. För Audi A4 blev viktbesparingen uppemot 120 kilo för vissa versioner.

Audi Q5 blir helt ny under skalet men designen känns igen. Foto: Staffan Lönnerfors

När det gäller motorer blir det mycket att välja på för Q5-köparna, som vanligt hos Audi. Vanligast blir förmodligen de fyrcylindriga dieselmotorerna på 150 eller 190 hästkrafter, antingen med fram- eller fyrhjulsdrift och med sjustegad dubbelkopplingslåda som standard. Lite högre upp i modellhierarkin finns V6-dieselmotorerna på 218 och 272 hästkrafter.

Det kommer också ett gäng bensinalternativ på 190 och 252 hästkrafter, men mest intressant – åtminstone för tjänstebilisterna – blir laddhybridversionen Q5 E-tron. Kanske kommer också en toppmodell i form av S Q5.

Dessutom ska Audi börja använda ett riktigt smart mildhybridsystem som ska sänka förbrukningen på riktigt, inte bara i testlabbet.

Med tanke på hur färdig den här testbilen ser ut att vara under skalet blir det förmodligen premiär för Audi Q5 under 2016.

• Stort tack till Staffan Lönnerfors för bilderna! Har du också sett testbilar på vägarna? Skicka gärna in bilderna till oss.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kör mycket hellre en suv som Audi Q5 än en sedan- eller kombibil, som A4.
178
121