Volkswagen: Bara 36.000 bilar har fel siffror för utsläpp och förbrukning

Uppgiften att 800.000 bilar skulle omfattas av fusk med förbrukningen och utsläppen stämmer inte, enligt de undersökningar som Volkswagen låtit göra.

Volkswagen: Bara 36.000 bilar har fel siffror för utsläpp och förbrukning
Passat är en av de nio modeller där Volkswagen har angett för låga förbrukningssiffror.

Betydligt färre bilar omfattas av fusket med koldioxidutsläpp och förbrukningssiffror än vad Volkswagen först uppgav. Enligt de första uppgifterna skulle Volkswagen ha fuskat med siffrorna i 800.000 bilar, men det stämmer inte.

Istället är det nio olika modeller, och totalt 36.000 bilar, där siffrorna för utsläpp och förbrukning behöver justeras upp, uppger Volkswagen i ett pressmeddelande.

"Det betyder att dessa bilar kan marknadsföras och säljas utan begränsningar", skriver Volkswagen.

För de här modellerna är förbrukningen i NEDC-körcykeln mellan 0,1 och 0,2 l/100 km högre än vad Volkswagen först uppgav. Det skulle kunna innebära att en del modeller hamnar i en högre skatteklass men det återstår att se.

Bilarna ska mätas igen innan jul av en oberoende organisation. Enligt Volkswagen behövs inga tekniska åtgärder för bilarna.

"Bilarnas förbrukningssiffror i verklig körning ändras inte", står det i pressmeddelandet.

• Läs allt om Volkswagenskandalen här

Uppdatering 15.30: Volkswagens aktie rusade under onsdagen.

Bilarna som måste mätas om för att ta reda på de riktiga förbruknings- och utsläppssiffrorna kan alltså drabbas av en högre fordonsskatt, men det är inte klart än.

"Det får vi återkomma till när vi har mer information. Skulle det finnas någon retroaktiv effekt så står vi fast vid det vi tidigare sagt – att vi tar eventuella skatteeffekter", säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen, till auto motor & sport.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har stort förtroende för Volkswagen.
276
371