Volkswagen smygvisar ny elbil: "Den blir banbrytande"

Med en helt ny plattform och ett "banbrytande" elbilskoncept ska Volkswagen förbättra sin image. Här är den första teaserbilden.

Volkswagen smygvisar ny elbil: "Den blir banbrytande"
Volkswagen har publicerat en teaserbild på en helt ny elbil som ska visas upp i konceptform på pryl- och teknikmässan CES i Las Vegas i början av januari.

Efter den stora dieselskandalen är trycket högt på Volkswagen att ställa om från fossila bränslen till elbilar. Koncernen utvecklar en ny plattform för elbilar där batterierna hamnar i golvet för att sänka tyngdpunkten.

"MEB-plattformen täcker in alla våra varumärken, med bilar som är både större och mindre än Golf, med räckvidd på mellan 30 och 50 mil. Det är mycket enklare att utnyttja elteknologin om du dedikerar en hel plattform till den", säger Volkswagenchefen Herbert Diess till Ecomento.

Enligt honom måste Volkswagen nu "fokusera om" och i takt med att batterierna blir allt bättre och att laddplatserna blir allt fler ökar också efterfrågan på helt eldrivna bilar.

Ett tecken på att Volkswagen ska storsatsa på elbilar är nästa generation Phaeton, som visserligen blir försenad och lanseras först 2020, men som blir helt eldriven. Hos Audi finns också långt gångna planer på en eldriven crossovermodell som ska utmana Tesla Model X.

Kanske är det en modern, eldriven version av den klassiska Folkabussen som ska lanseras på CES-mässan? Här är konceptet Bulli från 2011.

Nu får vi en försmak på den första konkreta elbilsnyheten från Volkswagen sedan Dieselgate. På prylmässan CES, som öppnar i januari i Las Vegas, ska Volkswagen visa en helt ny elbil. Än så länge handlar det om ett koncept men förmodligen ska bilen också sättas i produktion.

Volkswagen har hittills bara släppt en teaserbild på den nya modellen men vi kan åtminstone se en del designdetaljer, som den breda (och belysta) grillen och de C-formade led-ljusen som Volkswagen använder för att märka ut elbilar och laddhybrider.

Det har länge ryktats om att Volkswagen ska lansera en modern version av den ikoniska hibbiebussen och detta kan alltså vara på gång nu. Men exakt vad Volkswagen tänker visa upp får vi alltså vänta till CES-mässan för att få se.

Den eldrivna bilen ska bli startpunkten för Volkswagens stora elbilssatsning efter dieselskandalen. Förutom själva elbilstekniken ska bilen också visa en del nyheter kring uppkopplade och självkörande bilar.

"Det här blir en banbrytande elbil", säger Gary Shapiro, vd för företaget som anordnar CES, enligt Autocar.

Att Volkswagen skulle storsatsa på elbilar var också något som Teslachefen Elon Musk efterlyste tidigare under hösten.

"Om jag skulle styra Volkswagen i det här läget skulle jag helt byta riktning – gå ut och proklamera att VW ska storsatsa för att bli marknadsledare på nollutsläppsbilar. Det är det enda rätta att göra för att vinna tillbaka förtroendet från allmänheten", sa han.

Det lär bli tuff konkurrens bland biltillverkarna på CES-mässan i januari. Ett av många exempel på det är Chevrolet Bolt som ska visas upp i produktionsform.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt rätt av Volkswagen att satsa på elbilar.
499
109