OMG – en helt orörd Dodge Charger Daytona!

Den kanske inte ser mycket ut för världen men det tillverkades bara 503 exemplar av denna unika Dodge Charger Daytona. Bilen hittades i en lada i Alabama, USA, och alla viktiga delar finns på plats – dessutom står mätaren på bara 3.300 mil. I januari ska Daytonan auktioneras iväg och man räknar med ett pris på 150.000–180.000 dollar, cirka 1,5 miljoner kronor.
Annons

OMG – en helt orörd Dodge Charger Daytona!
Lite bedagad, kanske… Men helt original och med alla viktiga delar på plats – vilket är mycket viktigare. Foto: Mecum Auctions

Kan det finnas några ladugårdsfynd kvar att göra? Ett par gånger varje år ställer vi oss den frågan – för att det faktiskt har hittats en ny, unik bil. Den här gången en Dodge Charger Daytona, specialbyggd under några korta månader för att skapa en Nascar-vinnare 1969. Det gick åt pipan, men mer om det senare.

Bilen köptes ny av en lokal domare i Alabama, USA, och kördes mest av hans fru. De behöll bilen till 1974 då Daytonan fick sin andra ägare. Uppenbarligen var det inget bra köp för Dodge Charger Daytonan ställdes upp i en ladugård och lämnades till sitt öde. Tidens tand har satt sina tydliga spår men sådant kan bilentusiasterna se förbi och de tittar istället efter ett komplett originalskick.

Och här finns allting kvar. Den stora Dodge 440 Magnum V8:an är original, eller ”matching numbers” som man säger. Den trestegade automatlådan är ett av alternativ som fanns 1969 och som kuriosa har något dekorerat bilen med handmålade eldsflammor i fronten. Mätaren står på 20.553 miles (3.300 mil) och det tror man är en korrekt siffra – unikt även det. Upptäckten av ladufyndet har fått håret att resa sig på alla bilentusiaster men många fler detaljer om ägaren eller upptäckten berättas inte.

I moderna tider räknar vi med ett generationsskifte ungefär vart sjunde år. Men när den amerikanska bilindustrin gick som bäst under 50-, 60- och 70-talen skiftade man modell snabbt – ibland varje år. Dodge Charger var inget undantag och första generationen byggdes 1966–1967. Lite skämtsamt brukar man säga om Charger att det var den första modellen från Chrysler som attraherade bilköpare under 80 år…

Nästa generation Charger byggdes 1968–1969 och den har i efterhand betecknats som en av de vackraste modeller som Chrysler någonsin byggt. Tyvärr var karossen på Dodge Charger lika usel aerodynamiskt som den var vacker. Fronten skapade höga lyftkrafter och bakänden gav ingen downforce alls. Chrysler hade vunnit Nascar både 1966 och 1967 men nu var goda råd dyra.

Svaret blev specialmodellen Dodge Charger Daytona, en av de mest utflippade gatbilar som någonsin byggts och därmed en historisk ikon. En ny, spetsig front förlängde Daytona rejält men det var den abnorma bakvingen som alla såg först. Ett annat racingknep var luftutsläppet ovanpå framskärmarna, det hade ingen funktion på gatbilarna men på Nascar-bilarna tog man upp ett hål i plåten.

Endast 503 exemplar byggdes av Dodge Charger Daytona, tre fler än vad som behövdes för att bli godkänt för racingreglementet. Året därpå byggdes en systerbil, Plymouth Road Runner Superbird, med liknande utseende. Tyvärr betalade det sig dåligt då Ford vann Nascar både 1968 och 1969. Shit happens, men roliga bilar blev det!

I januari ska Mecum Auctions sälja denna ovanliga Dodge Charger Daytona 1969 och hoppas då inbringa runt 150.000–180.000 dollar. De få exemplar som sålts de senaste tio åren har legat ganska stabilt i pris och om köpesumman går upp är det ett tecken på att modellen vunnit tillbaka en del av sitt gamla intresse.

De senaste åren är det andra modeller från muskelbilsperioden som ökat i värde. Inte minst Ford Shelby Cobra och Shelby 427 Cobra har sett sina värden gå rakt genom taket. Och Ford GT40 ska vi inte ens börja prata om…

OMG – en helt orörd Dodge Charger Daytona!
Den här bakvingen kan få vilken Impreza-ägare som helst att gå i spinn. Och den kommer från 1969. Foto: Mecum Auctions
OMG – en helt orörd Dodge Charger Daytona!
Det krävs nog lite mer än tändstifts- och oljebyte, men allt finns kvar på 440-motorn. Foto: Mecum Auctions
OMG – en helt orörd Dodge Charger Daytona!
Så här såg Dodge Charger Daytona ut när den såldes 1969. Frågan är ens om man kan säga att fronten och bakvingen är speciellt vackra. Men formen fyllde behovet för att kunna tävla i Nascar. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen