Otäck bilbrand – bilen försvann – vad är det för modell?

En bil som börjar brinna är nog den värsta mardrömmen som vi kan tänka oss. Efteråt finns det bara några förvridna ståldelar. Men vad är det för bil som brunnit här? Bara fragment kvar. Tänk efter: vilken bilmodell kan brinna upp helt?

Bilbränder är alltid otäcka men vad har hänt här? Hur kan en bil brinna upp fullständigt? Var är plåten från karossen?

Få saker är så otäckt som bilbränder. En liten brand kan man begränsa och förhoppningsvis släcka med en (medhavd) tvåkilos pulversläckare. Men när det blir riktigt övertänt är det bara att stå och titta på tills brandkåren kommer.

Bilden ovan visar de sorgliga resterna av ett tvåbilsgarage. Ingen person kom till skada men branden gick inte att stoppa och hela villan blev totalförstörd. Bilen till vänster är en BMW 328i men vad har stått bredvid? Hur kan en hel bil bara försvinna?

Svaret är inte så svårt när man vet det – precis som det brukar vara. Ni som är kvicktänkta och fått ledtråden 328i har kanske redan klurat ut att det är en BMW i3 som brunnit. Kolfiberkarossen har brunnit och smält bort fullständigt. Tittar man noga går det att urskilja aluminiumfälgarna men i övrigt är bilen förvandlar till svarta fragment, till och med batteripaketet verkar ha försvunnit (men det visade sig i efterhand vara ganska intakt).

Enligt de uppgifter som framkommit efter branden finns det inget som pekar mot att elbilen eller i3:ans väggmonterade laddare startat branden. Husägarna hade samlat upp rester av ett fyrverkeri under kvällen och slängt i soporna, i garaget. Något av det pyrotekniska hade inte riktigt brunnit färdigt och under natten började soporna att brinna.

Elbilar och bränder är relativt ovanligt, sannolikheten att en konventionell bil börjar brinna är mycket större. Förutom några Fisker Karma som brann för flera år sedan har det inte förekommit speciellt många bränder bland elbilar. Några Tesla Model S brann upp under uppmärksammade former men det visade sig vara efter kraftig penetration av batteripaketet. Något som Tesla sedan åtgärdade med speciella skyddsplåtar under bilen.

Källa: "BMW i3 Melts Away in House Fire"

 

Branden startade i garaget och när den upptäcktes gick huset inte att rädda. Men ingen person kom till skada.

Det blir inte mycket kvar när kolfiber brunnit. Epoxiplasten brinner upp och det är bara fragment kvar av kolfibertrådarna som återstår.

De sorgliga resterna av en BMW 328i som stod bredvid elbilen. Här är stålplåten kvar och det går att se vilken modell det varit.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det förstod jag direkt att det var en BMW i3!
29
216