Rörmokarens pickup hamnade hos IS – fick tusentals hot

Det låter som en dålig vits men rörmokaren Mark Oberholtzer i Texas kan verkligen hålla sig för skratt. Efter att bytt in sin Ford F-250 pickup såldes den vidare och hamnade hos terroristgruppen IS i Syrien – med en luftvärnskanon på flaket. Illa nog, men det värsta är att rörmokarens firmadekaler och telefonnummer fortfarande sitter kvar! Efter att IS twittrat en bild av pickupen har rörfirman fått tusentals hot på telefon och mail.

Det är den här bilden som IS twittrat och som ständigt delas på sociala medier. Firmanamn och telefonnummer syns tydligt.

Terrorgruppen IS har på bara några år skapat ett rykte av att vara extremt våldsamma och sprida död, även bland civila. För att skapa panik och fruktan använder Islamiska Staten sociala medier där man sprider bilder och filmer på sin dödliga terror i Syrien, Irak och andra länder.

USA har förklarat krig mot terrorismen och har sedan över ett år använt flyganfall och andra militära insatser mot IS. Att bli förknippad med IS är förstås inget som någon amerikan vill och rörmokaren Mark Oberholtzer i Texas blev därför milt sagt överraskad när hans gamla firmabil hamnade i nyhetsflödet.

IS twittrade ut en bild på en ombyggd Ford F-250 pickup med en luftvärnskanon på flaket. Att amerikanska bilar används av IS är illa nog men för Mark Oberholtzer och hans rörfirma Mark-1 Plumbing var det en katastrof – på bilen syns nämligen både företagslogotypen och telefonnumret till företaget!

I oktober 2013 köpte Mark Oberholtzer en ny pickup hos bilhandlaren AutoNation Ford Gulf Freeway i Texas. Den gamla pickupen byttes in och när började ta bort firmadekalerna blev man stoppade av bilhandlaren. "Vi har bättre sätt att ta bort det där", var beskedet som Mark Oberholtzer fick.

Den begagnade pickupen auktionerades bort och som många tusentals andra bilar från Nordamerika exporterades den till Mellanöstern. Där blev den på något sätt uppköpt av IS och den robusta konstruktionen hos Ford F-250 ansågs perfekt som plattform för en snabbrörlig luftvärnskanon.

Efter att IS twittrade ut sitt budskap plockades bilden upp av TV-showen "The Colbert Report" 18 december 2014 med flera miljoner amerikanska tittare. Dagarna efter att bilden spreds över nätet fick Mark Oberholtzer ta emot över 1.000 telefonsamtal och mail varav många var hotfulla. Sekreteraren på Mark-1 Plumbing vägrade komma till jobbet och Mark Oberholtzer med familj fick flytta till en annan stad. Från FBI fick Mark Oberholtzer rådet att beväpna sig själv ("Det finns galna personer därute") och det rådet har han följt.

Det har nu gått ett år sedan bilden på Mark Oberholtzer Ford pickup fick spridning och den delas fortfarande på nätet. Varje gång leder det till nya hot och Mark Oberholtzer stämmer nu bilhandlaren AutoNation på en miljon dollar i skadestånd för att man inte tog bort firmadekalerna innan bilen såldes vidare.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här stämningen tror jag har goda förutsättningar att lyckas!
284
12