McLarens julklapp kostar som en riktig bil

Letar du fortfarande efter rätt julklapp till bilentusiasten har McLaren några tips. Deras modellbilar finns i storlekar från åtta till 60 centimeter i längd med pris från 130 till 102.000 kronor. Jo – du läste rätt! Men det finns en förklaring till att modellbilen av McLaren P1 kostar mer än en del nya bilar i skala 1:1.
Annons

McLarens julklapp kostar som en riktig bil
Ett fantastiskt stycke hantverk som tar många timmar att bygga. Men det kostar… KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Julen innebär tillfälle till många nöjen och tid för avkoppling. Det sistnämnda är välkommet då många av oss stressar som dopade silverfiskar för att hinna med alla julklappsinköp och bestyr innan dopparedagen.

De av er som fortfarande inte hittat någon vettig julklapp för den där speciella personen – som älskar sportbilar – så har McLaren några välkomna tips. Hos McLarens återförsäljare finns ett brett sortiment av modellbilar som i varierande skala, från 1:64 till 1:8, återskapar både dagens gatbilar och historiska racingmodeller.

De minsta och billigaste kommer från Mattel-HotWheels där man bland annat hittar en McLaren P1 som är bara 75 millimeter lång. För den som vill bygga själv har Lego tagit fram en McLaren P1 i sin Speed Champions serie. Köra bil är förstås också kul och där finns det en bilbana från Scalextric samt en radiostyrd RC-modell från Maisto av P1.

De som samlar på modellbilar hittar flera modeller i klassiska formatet 1:43, en behändig storlek men den kan förstås inte mäta sig med kungaklassen 1:8 där detaljrikedomen kan sträcka ut sig över bilar som mäter 60 centimeter i längd.

”Vad ska man hitta på till den som redan har allt?” Den frågan ställer också McLaren och man har förstås ett förberett svar: en av 1:8 modellerna från brittiska Amalgam Fine Models. Dessa fantastiska modeller byggs för hand av skickliga hantverkare och innehåller i snitt 3.000 (!) delar.

Alla bilmodeller från Amalgam görs i en begränsad och numrerad serie, sällan mer än tvåsiffrigt. Varje exemplar är unikt och köparen kan beställa valfri exteriörkulör, speciella fälgar, färg på inredningen, med mera.

Till och med registreringsskylten kan göras ”rätt”, så att en ägaren av en riktig McLaren P1 kan få en exakt kopia i skala 1:8. Finns det en hake? Jodå, Amalgam vill ha 8.000 pund, alltså 102.000 kronor, för en McLaren P1. Trösten i sammanhanget är att de här sällsynta modellbilarna får ett samlarvärde – i bästa fall en investering på sikt som kan ge mycket glädje under tiden. Men låt inte barnen leka med P1:an från Amalgam…

McLarens julklapp kostar som en riktig bil
Ser nästan ut som foton av den riktiga bilen, eller hur? Detaljrikedomen är fantastisk. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
McLarens julklapp kostar som en riktig bil
Varje bil innehåller 3.000 delar. Tar en stund att bygga… KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen