Två nya fordonstyper införs – och mer hjälmtvång

Snart är det årsskifte och då blir det obligatoriskt med hjälm även på snöskoter och fyrhjulingar. Dessutom får vi två nya fordonstyper, snabbare traktor samt elmotoriserade trampcyklar med höjd toppeffekt – som klassas som moped klass II.

Ikea sålde under en kort period en elcykel med namnet "Folkvänlig". Det verkar ha varit ett kortvarigt pilotprojekt där tveksam kvalitet satte stopp för framtida försäljning av just den här modellen. Men 6.000 kr var ett rekordlågt pris för en elcykel.

Nytt år brukar ju inte sällan innebära att det också finns nya lagar som man behöver förhålla sig till. 1 januari 2016 är inget undantag och för de som kör snöskoter eller terränghjuling (fyrhjuling) gäller då hjälmkrav.

Transportstyrelsen använder det gemensamma namnet "terrängskoter" för att beskriva både snöskoter och fyrhjuling. Skälet till att man inför hjälmkrav är att det varje år inträffar många allvarliga olyckor där förare och eventuella passagerare fått huvudskador.

Elcyklar har blivit allt mera populära och numera finns det modeller som krupit ner i pris och därmed intresserar flera cyklister. Tidigare har det i Sverige varit en gräns för toppeffekten på 250 watt men från och med 1 januari 2016 tillåter Transportstyrelsen att maxeffekten på elmotorn uppgår till 1.000 watt. Därmed lägger man regelverket på en nivå som motsvarar elcyklar i EU.

Dessa mera kraftfulla elcyklar skapar något som vi inte ser var dag – en ny, svensk fordonstyp. Elmotoriserad cykel med toppeffekt mellan 250–1.000 watt klassas som moped klass II. Hjälpmotorn får ge sitt krafttillskott för en hastighet upp till 25 km/h och föraren ska använda cykelhjälm eller "annat lämpligt huvudskydd".

Men det stannar inte där. Transportstyrelsen ändrar också cykeldefinitionen och det finns förutom den "vanliga" trampcykeln tre andra fordon som räknas som cyklar. En cykel kan också vara ett:

elfordon med trampor; max 250 watt som bara kan förstärka trampningen upp till 25 km/h.

elfordon utan trampor med maxhastighet 20 km/h;

a) max 250 watt eller

b) självbalanserande (exempelvis Segway).

elfordon utan trampor, som är avsedda för personer med fysisk funktionsnedsättning. De har ingen effektbegränsning men en maxhastighet på 20 km/h (exempelvis elrullstol, el-skoter).

Den andra fordonstypen som är ny för Sverige är en traktor med högre tillåten toppfart. "Traktor b" får köras i upp till 50 km/h (för vanlig traktor är gränsen 40 km/h) och föraren måste ha minst ett B-körkort.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Nu ska jag också börja fundera på en elcykel!
331
217