De värsta bilmissarna i filmvärlden – såg du det här?

Oändligt antal växlar, irriterande detaljer och modeller som inte fanns. Här är filmernas pinsammaste missar.

Du som gillar bilfilmer vet hur viktigt det är att filmskaparna får till alla detaljer rätt. En bil som har femtioelva växlar framåt eller som har ett pålagt soundtrack från en helt annan bil förstör vilken film som helst. Här är några av de värsta bilmissarna någonsin. Kanske har du tips på fler?

Modellmissen

Snuten i Hollywood 2 är väl knappast någon bilfilm men den här detaljen kanske någon i filmteamet ändå borde ha sett. Ena sekunden ser vi en Ferrari 308 GTS (i actionscenerna) och när det ska cruisas i lugnare tempo används istället en 328 GTS. Det kan få vilken bilentusiast som helst att koka över.

Slutkörd och sliten

En intressant miss i flera olika filmer är att bilar som är relativt nya ser extremt slitna och slutkörda ut. Visst, rost var ett stort problem på gamla bilar (och även vissa nya). Men om vi tar ett exempel: bilden här ovan är tagen från maffiafilmen Goodfellas som ska utspelas 1979. Bilen ser helt slutkörd ut trots att den bara ska vara några år gammal. Anledningen är förstås att filmen spelades in 1990 och att bilen i själva verket är 15 år gammal.

Fel årsmodeller

Bröderna Coen brukar vara noga med detaljerna i sina filmer men här verkar det ha hänt något med detaljkontrollen. No Country for Old Men utspelar sig i juni 1980 men trots det används en polisbil från 1986. I filmen Fargo kör en av huvudpersonerna en Oldsmobile Ninety-Eight från 1990 trots att fimlen utspelas 1987. Och hos återförsäljaren står en Cutlass Cruiser från 1995.

Automat eller manuell?

En film som heter Drive skapar ju vissa förväntningar för en bilentusiast, men faktum är att här finns en hel del bilmissar som någon borde ha reagerat på. Bilarna har väääldigt många växlar och i en av scenerna lyckas Ryan Gosling varvtalsmatcha en automatväxlad Chevrolet Impala. Bakläxa!

En Ferrari? Nej, en Corvette!

Det här är egentligen ingen filmmiss utan snarare en rolig historia om tv-serien Miami Vice. Undercoversnuten Sonny Crockett åker faktiskt ingen riktig Ferrari Daytona, eftersom Ferrari sagt nej till att delta, så därför byggdes ett antal Daytonareplikor med chassi från Chevrolet Corvette.

När Ferrari senare insåg vilket enormt pr-värde som fanns i Miami Vice valde de att delta med "riktiga" Testarossa.

Speglarna försvinner – och kommer tillbaka

Ronin är känd för den imponerande biljakten men även den har sina missar. En av dem är att filmteamet i efterhand har lagt på däckrök när en Mercedes S-klass får bredsladd i en kurva. Och i en av scenerna där en Peugeot och en BMW är inblandade åker diverse backspeglar av i farten för att sedan sitta på sin plats igen en stund senare.

Nej, inga dubbla turbo i BMW M5 E60

Det finns gott om bilmisstag i Fast & Furious-filmerna. I den sjätte filmen säger en av karaktärerna att E60-generationen av BMW M5 har en dubbelturboladdad V8-motor "som spottar ur sig 560 hästkrafter". Det är ju fel. E60-generationen hade en V10-motor utan överladdning. V8-motorn med dubbla turbo dök upp i ersättaren.

I den senaste Fast & Furious-filmen beskrivs en av bilarna som en "diesel-F1-bil med dubbla turbo", men senare ska en av karaktärerna byta tändstift i dieselmotorn...

Inte ens Bullitt är felfri

Bullitt är en välkänd film för alla bilentusiaster. De flesta känner till den episka biljakten mellan Mustangen och Chargern. Men även här togs en del genvägar i produktionen.

Förutom att Dodgen tappar ett antal hjulsidor som sedan mystiskt nog sitter på sin plats igen i nästa scen kör de båda förarna också om samma Volkswagenbubbla och Volkswagenbuss flera gånger.

Tidsmaskinen

Dallas Buyers Club handlar tydligen inte bara om en man som skaffar fram olaglig aids-medicin på 1980-talet, utan också om att resa i tiden. Hur ska vi annars tolka den här bilden, där huvudpersonen Ron Woodroof sitter bakom sitt skrivbord med en Lamborghini Aventador på väggen? En fantastisk bil, men så långt före sin tid var den inte...

Jag tycker det är viktigt att detaljerna kring bilarna blir rätt i filmerna.
1461
123
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.