Byggde fräck Volvokopia och lurades på miljoner

Den mystiska biltillverkaren Emme, som byggde en Volvo S80-kopia under 1990-talet, försvann snabbt när det framkommit att bidragspengarna från staten i själva verket skickats utomlands.
Annons

Byggde fräck Volvokopia och lurades på miljoner
Om den är snygg eller inte kan diskuteras, men den har i alla fall en intressant historia, den okända sedanmodellen Emme 420.

Om du ser en Emme 420 och tycker den ser ut som en Volvo S80 är du helt rätt ute. Den brasilianska biltillverkaren kopierade konceptbilen Volvo ECC som några år senare, och i uppdaterad form, lanserades som Volvo S80.

Inte för att du någonsin skulle stöta på en Emme 420, precis. Den okända modellen tillverkades i bara tolv exemplar och hela företaget var egentligen en plan att lura staten.

Byggde fräck Volvokopia och lurades på miljoner
Lika som bär? Emme 420 och Volvo ECC.

Emme fick nämligen bidrag från den brasilianska staten, men senare visade det sig att företaget bara investerat minimala belopp i själva biltillverkningen. Resten av pengarna hade skickats utomlands, till okänd ort.

Emme hade ett samarbete Lotus och tanken var att bygga en snygg supersedan med hög toppfart. Bilen hade antingen en fyrcylindrig turbomotor eller en V8, en femväxlad manuell låda och en plastkaross som enligt uppgift kunde byggas på bara några minuter.

Källor: WierusBest Cars

Annons
Annons
Rulla till toppen