TVR återuppstår – första designskissen är här

Om drygt ett år ska TVR producera sportbilar igen och nu har vi fått den första skissen på bilen. Detta anrika, brittiska varumärke återföds med den bästa hjälpen: F1-gurun Gordon Murray konstruerar och Cosworth bygger V8-motorn.

Designarbetet hos TVR närmar sig allt mer det stadie då det bara finns en kandidat kvar, den ni ser på bilden ovan. Vad sägs, är TVR på rätt väg? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Under året har vi kunnat berätta om hur arbetet fortskrider med att återlansera brittiska TVR. Efter närmare tio år av osäkra framtidsplaner är det nu full fart igen och målet är att börja producera de första bilarna under 2017. Bakom satsningen finns en grupp brittiska investerare som köpte loss TVR från ryssen Nikolai Smolenski.

Designarbetet börjar närma sig sitt slut och illustrationen ovan är det första smakprovet som TVR bjuder på. Den slutgiltiga, seriemässiga versionen kan bli lite annorlunda men i stora drag är det så här som nya TVR ska se ut.

F1-konstruktören Gordon Murray – som även tog fram sportbilsikonen McLaren F1 – är en av konsulterna vid ritbordet. Målet är att bygga en kompakt sportbil med V8-motor och en vikt på högst 1.100 kilo. Flera versioner ska utvecklas och man siktar även på en GT3-modell för sportvagnsracing, givetvis med 24-timmars på Le Mans som höjdpunkt.

I filmklippet nedan ser vi hur TVR-cheferna Les Edgar och John Chasey besöker Cosworth och får vara med när den första prototypmotorn startar. På slutet av filmen ser vi hur motorn stannar och de skojar om att bensinen tog slut, så var det inte utan V8:an gav så mycket vridmoment att bromsbänken gick in i skyddsläge och stängde av.

V8-motorn baserar sig på Fords smallblockmotor som används i en mängd modeller. Cosworth har dock viftat med sitt trollspö och gjort en hel del modifieringar, exakt vad det innebär vill man inte avslöja ännu men toppeffekten på sugmotorn lär hamna runt 450–500 hk. Motorerna ska byggas av Cosworth och de har en möjlighet att bygga upp till 500 V8:or per år, sedan måste produktionsanläggningen byggas ut.

När TVR öppnade upp orderböckerna i slutet på sommaren fick man in 250 förbeställningar på bara sex veckor. De blivande kunderna betalade glatt i förskott utan att ens ha sett den skiss som TVR nu visar upp.

Under inledningen 2017 siktar TVR på att bygga några hundra bilar men målet är sedan att komma upp i en årlig produktion på 1.000–1.500 bilar. Både coupé och cabrioletmodeller ska byggas. Några modellnamn finns inte ännu men TVR har ju en del gamla namn som tål att återanvändas som Tuscan, Grantura, Griffith och Sagaris.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här designskissen ser mycket lovande ut. Bygg precis så!
160
21