BMW i8 Roadster saknar tak – och dörrar – men är fullmatad med teknik

Konceptbilar är spektakulära och roadstermodellen "BMW i Vision Future Interaction" är inget undantag, utan tak och dörrar samt med en extremt långt framdragen vindruta. Men i konceptet ryms massor av spännande teknik som vi snart hittar i BMW:s kommande modeller – kanske redan i nästa generation 5-serie.

Den stora elektronikmässan CES i Las Vegas, USA, har rullat igång och precis som förr om åren är detta ett tillfälle som bilindustrin tar för att visa upp sina digitala nyheter. BMW finns förstås på plats och visar upp tekniska nymodigheter för både bilar och motorcyklar.

Roadstermodellen med det långa namnet "BMW i Vision Future Interaction" är till det yttre lik den Concept Spyder-bil som vi såg på Auto China 2012 i Beijing. Vi känner igen den extremt långt framdragna vindrutan och avsaknaden av tak. Men i Las Vegas ser vi en konceptbil där även dörrarna har försvunnit och inredningen är helt ny.

Instrumenteringen domineras av en väldigt bred skärm i mitten av instrumentbrädan, 400 millimeter bred och 110 hög (samma höjd som i en standard BMW i8). Framför föraren och bakom ratten finns en skärm som ska ge ett tredimensionellt och den informationen kompletteras av BMW:s nästa generation "head-up-display" som speglas upp i vindrutan.

Istället för att röra skärmarna styrs funktionerna med gester, något som vi redan fått prov på i nya BMW 7-serien. Och precis som 7-serien kan konceptbilen BMW i Vision Future Interaction parkera på egen hand, utan förare i bilen.

BMW i Vision Future Interaction har kameror och sensorer runt om hela bilen, vilket ger en fullständig 360-bild. Förutom att hålla avstånd till framförvarande bilar och lägga sig mitt i filen kan kamerorna hjälpa till med parkering. En ny funktion är "Bumper Detect" som filmar och därmed dokumenterar om ett annat fordon skulle köra in i bilen när den är parkerad. Bumper Detect kan även fungera som ett tidigt billarm och se om en person är på väg att bryta sig in i bilen, för att redan i det stadiet skicka en varning till bilägaren.

Ett annat nytt system är "BMW i 8 Mirrorless", där man slutgiltigt säger farväl till gamla tiders backspeglar. Fyra videokameror samarbetar för att ge en fullständig bild i den invändiga backspegeln, som inte längre är en spegel utan en bildskärm. Kamerorna täcker hela fältet bakom bilen inklusive det som vi kallar för "döda vinkeln", uppstår något farligt uppmärksammas föraren med en varningstriangel i skärmen. Systemet ska börja användas i år, säger BMW, och då ligger ju nya generationen 5-serie nära till hands.

BMW i Vision Future Interaction kan – åtminstone i det här konceptstadiet – köra autonomt, alltså på egen hand. Föraren väljer assistans i tre nivåer: Pure drive, Assist och Auto. I det förstnämnda fallet får föraren optimala prestanda och kan förlita sig på olika webbtjänster för att komma fram på snabbast sätt, till exempel navigation och varningar i realtid för trafikstörningar. I läget Auto kör bilen själv och det markeras med att rattens insida slår över till en blå färg. Autonom körning är inte tillåtet ännu men det är på väg att godkännas på vissa vägsträckor i USA och även autobahn i Tyskland.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

BMW får gärna bygga en i8 Roadster!
141
31