Volvo blir först med Nvidias superdator Drive PX 2 – gör bilen autonom

I Las Vegas presenterar Nvidia en ny superdator som är tio gånger snabbare än föregångaren. Processorkraften behövs för att göra själkörande, autonoma bilar säkra och fatta beslut snabbare än människor kan. Volvo Cars blir först ut med att använda Nvidias Drive PX 2.

Det var Nvidia som inledde presskonferenserna på Consumer Electronics Show, CES, i Las Vegas. Vd Jen-Hsun Huang presenterade en ny datormodell som tar ett rejält prestandakliv och möjliggör autonoma bilar. Första kund är Volvo Cars som ska testa Nvidias "Drive PX 2" i ett hundratal XC90 som ska provköras i Sverige.

Nvidias Drive PX 2 kan göra 24 biljoner beräkningar i sekunden (en biljon är 10 upphöjt till 12, en miljon miljoner). I datorn, som till ytan inte är större än en lunchlåda, finns tolv vattenkylda processorkärnor som ger en kapacitet motsvarande 150 stycken MacBook Pro laptops.

Den väldiga processorkraften behövs för att kunna hantera upp till tolv videokameror med laser- eller radarteknik. Ur denna enorma mängd bildinformation ska Nvidias dator skapa en fullständig bild av trafikmiljön framför, bakom och runt bilen – och sen fatta exakt rätt beslut, blixtsnabbt. Drive PX 2 kan följa 36.000 punkter i en 3D-miljö och uppdatera informationen åtta gånger i sekunden.

Enligt Nvidias vd Jen-Hsun Huang är processorkraften så snabb att Drive PX 2 är snabbare på att läsa av skyltar än människor. Genom att använda bakåtriktade kameror behövs inte backspeglar i glas, videokamerorna skapar en mycket bättre och säkrare bakåtsikt. "Backspeglarna är historia," som Jen-Hsun Huang uttryckte det på presskonferensen i Las Vegas.

Nvidia har utvecklat ett antal program, moduler och databibliotek som man kallar för "DriveWorks". Med dessa verktyg ska biltillverkarna kunna arbeta mycket snabbare med sin utveckling av självkörande bilar. En utveckling som tidigare kunde ta månader ska nu gå att göra på några timmar.

En annan finess som Nvidia byggt in är att systemen är självlärande. Inläst information bidrar till att gemensamt skapa bättre förståelse av vägar och fordon. Det gör också att fordon och vägmärken kan urskiljas även i dåliga siktförhållanden, som regn och snö.

Förutom Volvo arbetar även Audi med Nvidia och sägs ha kommit långt med den nya tekniken. Audi har sedan många år ett samarbete med Nvidia när det gäller styrningen av grafiken till bildskärmarna i bilarna. Den föregående datormodellen Nvidia används idag av ett 50-tal biltillverkare.

Kretskortet är inte så stort men vattenkylningen kräver en del utrymme samt fläktar som drar in luft till kylaren. Sammanlagt en volym som en "lunchlåda", inte oviktigt i bilar där det alltid är tajt packat och ont om plats. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Moderna bilar har många videokameror som täcker 360 grader av bilens närmaste omgivning. Men att bearbeta all denna bildinformation kräver massor av processorkraft, vilket Nvidias nya superdator levererar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att antalet olyckor sjunker när bilarna blir autonoma.
190
35