Stoppades med blått ljus på bilen – riskerar dryga böter

Han monterade blått ljus på bilen. Här är anledningen till varför du absolut inte ska göra det.

Detta "extra-blåljus" togs i beslag för förverkande. Polisens foto.

Polisen rapporterar att man fick tips om ett fordon som blinkade med blått ljus, något som inte är tillåtet.
Fordonet kunde stoppas och "blåljus-apparaten" togs i beslag för förverkande.

Föraren riskerar nu dryga böter och är dessutom misstänkt för "föregivande av allmän ställning", en brottsrubricering för någon som obehörigt utger sig för att vara en myndighetsperson under myndighetsutövning. 

"I och med att föraren använde blåljus monterade på sin bil är det som att utge sig för att vara polis", skriver polisen på sin Facebooksida.

"Fy om du blåser staten eller leker polis", skriver en person på polisens Facebooksida.

"Du har nog inte riktigt förstått innebörden. Problemet är inte att staten blir "blåst". Genom att kräva fri väg med larmanordning utsätter man medvetet andra trafikanter för en risk genom att kräva att de flyttar på sig. Detta är något som utryckningsförare är utbildade att hantera genom att utsätta andra för så små risker som möjligt. Det är andra människors liv, hälsa och i viss mån frihet som blir "blåst" när folk obehörigt utger sig för att köra utryckningsfordon", svarar polisen.

"Fast där har ni fel, det är inte olagligt att åka med blåljus på, det är bara olagligt om du åker med ljud och ljus samtidigt eller om du säger att du är polis", skriver en annan person på polisens Facebooksida.

"Nej, det är inte rätt. Du får inte under färd på allmän väg avge annat än vitt/gult ljus framåt, rött ljus bakåt och blinkande orangefärgat ljus vid sidoförflyttning. I vissa undantag får en del fordon ha blinkande orangefärgat ljus, såsom underhållsfordon. Blått ljus får endast användas av utryckningsfordon. Fri väg krävs med blått ljus och/eller sirén. Både ljud och ljus är var för sig giltigt som signal för fri väg och får inte användas av andra än förare av utryckningsfordon", svarar polisen.

Under eftermiddagen fick polisen in ett tips från en trafikant som observerat att en individ framförde ett fordon och...

Posted by Polisen Stockholm - syd - trafik on den 29 december 2015
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag blev stoppad av polisen/poliskontroll under 2015.
88
263