Volkswagen Budd-e – kaxiga elbilen som vill vara din kompis

Här är modellen som ska rädda Volkswagens skadade rykte efter dieselskandalen.

Volkswagen Budd-e – kaxiga elbilen som vill vara din kompis
Volkswagen själva säger att Budd-e är ett "kvantsprång", som när de vikbara mobiltelefonerna byttes ut mot smarta mobiler.

Mitt bland alla små suvar och crossovermodeller visar Volkswagen upp något så ovanligt som en eldriven minibuss med fyrhjulsdrift på pryl- och teknikmässan CES.

Även om nya Volkswagen Budd-e är ett koncept visar den hur en modern version av den klassiska Folkabussen skulle kunna se ut när den lanseras tidigast 2018. Volkswagen smygvisade modellen i december.

Kanske är Budd-e ett sätt för Volkswagen att "göra rätt för sig" efter dieselskandalen, med en kul och spännande idé som skulle kunna bli verklighet. I så fall är vi för!

Skärmar råder det ingen brist på i Volkswagen Budd-e. Det roliga med Volkswagens nya elbilsplattform MEB är att den ligger till grund för väldigt olika bilmodeller, från den kluriga elbilsbussen Budd-e till Porsches koncept Mission E och Audis crossover E-tron Quattro.

Volkswagen Budd-e bygger på den nya elbilsplattformen MEB och det innebär bland annat att batterierna, som ska ge en räckvidd på upp till 55 mil, är placerade längst ned i bilen. Det ger lägre tyngdpunkt och bättre köregenskaper. Budd-e kan snabbladdas till 80 procent på en halvtimme.

Den här kluriga elbilsbussen är 25 centimeter längre och sju centimeter högre än en Golf. Dessutom är den ganska kvick tack vare de två elmotorerna (en monterad framtill och en baktill): den fixar 0–100 km/h på 6,9 sekunder.

Framifrån har Budd-e de märkestypiska, C-formade led-strålkastarna som kännetecknar en el- eller hybridbil från Volkswagen, men i övrigt är en stor del av designen ny. Budd-e är fyrkantigt boxig och har en ny grill som förmodligen dyker upp på fler VW-modeller framöver.

Budd-e bjuder på många roliga detaljer – här är några av dem.

• På taket finns solceller där energin går till att ladda batterierna.

• På insidan finns en skärm mitt framför föraren och den kompletteras av ytterligare två stora pekskärmar till vänster och höger. Det finns också röststyrning och den aktiveras genom att säga "Hello Budd-e".

• Systemet kan också avgöra vem som aktiverar röststyrningen – om det är någon av baksätespassagerarna som vill sänka temperaturen görs det enbart i baksätet, inte i framsätet.

• Det finns inga fysiska knappar på ratten utan enbart tryckkänsliga knappar. Enligt Volkswagen är det säkrare och enklare men förmodligen innebär det att föraren måste ta ögonen från vägen för att hitta rätt "knapp".

• Budd-e känner av när någon närmar sig med infraröd teknik och öppnar dörrarna när du vinkar med handen.

• Det finns en smart låda under bakluckan som fälls utåt för att du ska kunna få dina paket levererade dit utan att du själv behöver vara på plats för att öppna bilen. Det gör paketutköraren med hjälp av en smart klocka.

• Budd-e har också kontakt med exempelvis uppkopplade prylar i hemmet, som lampor och kylskåp. Under presentationen använde Volkswagen tekniken för att kolla om det fanns tillräckligt med dryck i kylskåpet före kvällens match.

• Och så en detalj som många lär märka i trafiken om den följer med till produktionsversionen av Budd-e: VW-märket i fronten är led-belyst.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen Budd-e ser riktigt kul ut. Bra jobbat!
291
48