Hyundai Ioniq ska utmana Toyota Prius på allvar – kan det lyckas?

"Vanlig" design och mer körglädje ska sätta hybridfenomenet Toyota Prius på plats.

Hyundai Ioniq ska utmana Toyota Prius på allvar – kan det lyckas?

Du som är intresserad av miljöbilar har förstås inte missat att Toyota har lanserat en ny generation av Prius. Många hoppades att designteamet skulle "lugna ned sig" en aning och att bilen inte skulle se lika säregen ut som tidigare.

Men så blev det inte.

Toyota Prius har ett designspråk som vissa älskar och andra hatar. Snart kommer dock en hybridbil från konkurrenten Hyundai som kanske kan vara ett alternativ om du inte kommer överens med Prius utseende.

Hyundai Ioniq är ett koncept men verkar kunna sättas i serieproduktion när som helst. Hyundai beskriver själva Ioniq som "en hybridbil i världsklass" och detta blir startpunkten för en helt ny generation miljöklassade bilar från Hyundai.

Hyundai Ioniq blir egentligen tre bilar: en hybrid, en elbil och en laddhybrid. Först ut blir hybriden som ska konkurrera med Toyota Prius.

Framför allt poängterar Hyundai att Ioniq ska vara rolig att köra. Toyota Prius har länge fått kritik från testlaget för den intetsägande körupplevelsen även om senaste generationen blivit betydligt bättre.

Batterierna i Hyundai Ioniq är placerade långt ned för att sänka bilens tyngdpunkt. Motorhuven, bakluckan och fjädringskomponenterna tillverkas i aluminium för att hålla vikten nere.

Hyundai har utvecklat en ny 1,6-liters bensinmotor med direktinsprutning som enbart hamnar i Ioniq. Den har 105 hästkrafter och elmotorn ger 47 hästkrafter. Motorn har en effektivitetsnivå på 40 procent vilket Hyundai beskriver som klassledande.

Motorn kopplas till en sexstegad dubbelkopplingslåda och här utlovar Hyundai både "snabb acceleration, bra respons och mjuka växlingar".

Hyundai verkar hoppas mycket på att Ioniq ser relativt "vanlig" ut både på in- och utsidan, till skillnad från Toyota Prius. Exteriört finns en del likheter med BMW 3-serie Gran Turismo och interiören ser ut som i vilken bil som helst, på gott och ont.

Det här är ambitiösa idéer och frågan är om Hyundai Ioniq kan köra ikapp Toyota Prius försprång i hybridklassen?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror absolut att Hyundai kan utmana Toyota i hybridklassen.
347
56