Efter kritiken – Tesla släpper ny uppdatering av Autopilot

Samtidigt kommer en ny funktion som gör att ägaren kan "kalla fram" sin bil från parkeringsplatsen.

Tesla har fått en hel del kritik för den självkörande tekniken som kallas Autopilot. Direkt när funktionen lanserades dök det upp ett antal filmer på Youtube där Teslaägare lät Autopiloten ta över körningen i situationer som blev riktigt farliga. En av ägarna satte sig själv i baksätet medan Autopiloten körde själv.

Nu har Tesla släppt en mjukvaruuppdatering som begränsar hur Autopiloten fungerar, för att göra den säkrare.

Tesla har valt att ta bort eller begränsa en del av funktionerna som introducerades i Autopilot. Begränsningarna gäller främst vägar i bostadsområden utan en tydlig uppdelning av körfälten. Autopiloten kan inte köra snabbare än hastighetsgränsen plus åtta km/h.

När föraren kör in på en sådan väg anpassas hastigheten automatiskt, även om föraren skruvar upp hastigheten för farthållaren. Även styrningen har uppdaterats – nu ska den vara mindre "nervös" – och skärmen som visar information om Autopiloten har fått ett mer pedagogiskt utseende.

En annan nyhet i den senaste uppdateringen, som skickas ut trådlöst över nätet till bilarna, är stöd för Spotify som Tesla nu har ett samarbete med.

Läs också om hur BMW-chefen beskriver Tesla Autopilot som "en dålig mobilapp".

Dessutom bjuder uppdateringen på en riktigt häftig funktion som säkert kommer höja en del ögonbryn hos avundsjuka åskådare. Funktionen heter Summon och innebär att Teslaägaren kan "kalla fram" sin bil från garageplatsen, och att bilen också kan parkera sig själv.

Summon-funktionen gör att Teslaägaren kan få sin bil "framkallad" precis när den behövs, eftersom mjukvaran håller koll på förarens digitala kalender med möten och inbokade aktiviteter. Enligt Tesla Club Sweden finns den här uppdateringen inte med för svenska Teslaägare men förhoppningsvis dyker den upp inom kort.

Summon-funktionen kan automatiskt öppna garagedörren och parkera bilen (eller köra ut den). I dagsläget fungerar den inte om bilen har laddkontakten ikopplad – den måste kopplas i och ur manuellt – men Tesla har planer på en "robotarm" som själv kan koppla i och ur laddningen.

På längre sikt ska en Teslaägare kunna kalla fram bilen från valfri plats, även flera mil bort, och bilen ska då kunna köra hela vägen fram till ägaren och ladda sig själv längs vägen om det behövs.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Tesla Autopilot verkar vara en spännande funktion.
125
43