Lyssna på Aston Martins nya V12:a med Twin Turbo

Nu är det bekräftat att Aston Martin gör som de flesta andra – lämnar sugmotorerna bakom sig. Men den nya, egenutvecklade V12-motorn på 5,2 liter får både toppeffekt och förbrukning som överträffar dagens V12:or på 6,0 liter. Nu finns det dessutom en video där man kan provlyssna på nya 5,2-liters V12 Twin Turbo.
Annons

Ett Aston Martin utan V12-motorer vore något helt otänkbart, det är ett löfte som nya vd:n Andy Palmer var tidigt ute med. Men precis som många andra sportbilstillverkare (FerrariPorsche och kanske snart också Lamborghini) överger man sugmotorerna för att istället använda mera bränsleeffektiva turbomotorer.

Den nya turbomotorn har en volym på 5,2 liter och i videon ovan kan vi höra ett litet smakprov. Någon toppeffekt nämns inte men ”V12 5.2 Twin Turbo” ska debutera i nya DB11, efterträdaren till DB9, och många tror att vi ska få se bilen premiärvisas när Genèvesalongen inleder våren.

Hittills är det Ford som byggt motorerna till Aston Martin men samarbetet med Daimler AG och AMG-avdelningen gör det sannolikt att produktionen flyttas till någon av Mercedes fabriker. Den nya V12:an är utvecklad av Aston Martin men de kommande V8:orna blir sannolikt en modifierad version av den biturbo V8 på 4,0 liter (M177) som vi hittar i flertalet AMG-modeller. ”Same-same but different”, som man brukar säga om Maseratis motorer, byggda av Ferrari.

Annons
Annons
Rulla till toppen