Chevrolet Bolt officiell: 9 viktiga detaljer om nya elbilen

Men det finns en tung nackdel med konkurrenten som premiärvisas just nu.

Snart kommer en ny utmanare till BMW i3 med en lägre prislapp. Chevrolet Bolt har redan visats upp i konceptform och på prylmässan CES dök den upp som färdig produktionsbil. Men det är först nu, i samband med bilsalongen i Detroit, som General Motors släpper alla tekniska detaljer om den nya elbilen.

GM utlovade en räckvidd på över 200 miles (33 mil) och en prislapp på omkring 250.000 kronor (efter den amerikanska elbilsrabatten) och det verkar stämma. En BMW i3 kostar 285.000 kronor i USA efter rabatten men då är den helt grundutrustad. Med perfekta förhållanden kommer en BMW i3 drygt 20 mil på en laddning, i Eco Pro+-läge.

Det verkar fortfarande inte helt klart om Chevrolet Bolt inte ska säljas i Europa eller inte. Förhoppningsvis dyker tekniken upp i en ny Opelmodell men det är inte bekräftat.

Här är detaljerna om nya Bolt som Chevrolet presenterade på Detroitsalongen.

• Chevrolet Bolt får ett batteripaket på 60 kWh och bilen får en effekt på 150 kW, eller drygt 200 hästkrafter, och 360 Nm. Som jämförelse har BMW i3 170 hästkrafter och 250 Nm.

• 0–100 km/h ska gå på under sju sekunder vilket är något snabbare än BMW i3 – den fixar samma sprint på 7,2 sekunder. Tjänstevikten är 1,6 ton vilket är hela 400 kilo mer än BMW i3.

• Batteriet väger 435 kilo och är placerat längst ned i bilen, under golvet.

• Med Chevrolets egen laddare får föraren åtta mils körning på mindre än två timmar men tyvärr finns inga uppgifter om hur lång tid det tar att ladda fullt. Med snabbladdare får bilen en räckvidd på 15 mil på en halvtimme. BMW i3 tar som mest åtta timmar att ladda i ett vanligt vägguttag.

• Bilen ska sättas ihop i Michigan men batteriet och motorn tillverkas i Sydkorea.

• På insidan finns en 10,2-tumsskärm med ett specialutvecklat infotainmentsystem som än så länge inte finns i någon annan modell från Chevrolet. Systemet har stöd för Apple CarPlay.

• GM skryter också om att bagageutrymmet blir större än i BMW i3.

• Bland tekniknyheterna finns också en särskild version av blåtandsuppkopplingen till mobilen som drar mindre energi för att spara på batteriet, och en innerbackspegel som består av en skärm som visar området bakom bilen.

• Försäljningsstarten blir sent 2016.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag väljer mycket hellre en Chevrolet Bolt än en BMW i3.
152
246