Officiellt: Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat kommer med 717 hk

Jeepchefen Michael Manley har äntligen gett det besked som entusiasterna väntat på: Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat ska byggas. Den kompressormatade V8-motorn ger 717 hk (707 hp) och det lär bli tillräckligt för att krossa allt som Porsche, BMW, Bentley och Tesla byggt hittills.

Varumärkeschefen för Jeep, Mike Manley, ger klara besked.

Är en V8 Hemi på 6,4 liter och 468 hästar tillräckligt för en 2,5 tons suv? Nej, naturligtvis inte. Vi provkörde Jeep Grand Cherokee SRT när den kom 2012 och förbluffades av kördynamiken och kapaciteten hos denna moderna muskelbil. Men snart kommer det mera…

I en intervju på mässgolvet i Detroit tog varumärkeschefen för Jeep, Michael Manley, bladet från munnen och gav ett rakt svar. Reportern Brian Makse ställde ännu en gång frågan om det är möjligt att få se den enorma Hellcat-motorn i en Jeep Grand Cherokee? Svaret blev:

"Det är inte bara möjligt att använda Hellcat-motorn, innan slutet av 2017 så ska jag leverera en sådan modell till marknaden." Ljudupptagningen är lite dålig, men frågan finns återgiven i videoklippet längst upp på sidan.

Som ni redan vet används den mäktiga, kompressormatade V8:an på 6,2 liter i Dodge Charger SRT Hemi Hellcat och tvådörrars Dodge Challenger SRT Hemi Hellcat. Toppeffekten anges till 707 amerikanska hästkrafter, vilket omräknat blir 717 hk, och maxvridet är mäktiga 881 Nm.

Till det yttre ser Hemi Hellcat ut som en "vanlig" 392 Hemi, plus kompressor, men 90 procent av komponenterna är utbytta. Både Challenger och Charger Hellcat rullar på 20-tumsfälgar för att få plats med de gigantiska Brembo-bromsarna och det är väl ingen vild gissning att även Jeep Grand Cherokee får motsvarande hejdare, det är trots allt 2,5 ton bil som ska bromsas.

I den här artikeln använder vi namnet Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat men det är inte officiellt bekräftat. Kanske väljer Chrysler att hålla "Hellcat" till Dodge och istället går över till "Trackhawk" hos Jeep?

Kan då Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat bli världens snabbaste suv? Tuffaste kampen lär stå mot Tesla Model X P90D som i läget "Ludicrous Speed" ska avverka 0–100 km/h på 3,2 sekunder. Det återstår dock att se, som ni nog minns testade vi Tesla Model S P85D mot Audi RS 7 för ett år sedan och i detta praktiska test (klicka på länken för att läsa mer) hade den kraftfulla Audin inga problem med elbilen.

I Dodge Charger SRT Hellcat ger den starka V8:an en toppfart på 333 km/h. Kanske kan Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat även slå Bentley Bentayga när det gäller toppfart? Den modifierade W12-motorn i Bentayga ger 608 hk/900 Nm, gör 0–100 km/h på 4,1 sekunder och toppfarten anges till 301 km/h. Innan utgången av 2017 ska vi få svaren på de frågorna, enligt Michael Manley.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ser verkligen fram emot Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat!
179
40