Polisräd mot Renault efter misstänkt avgasfusk får aktien att störtdyka

UPPDATERAD. I en samordnad aktion slog fransk polis till mot flera av Renaults tekniska center under förmiddagen. Fackförbunden tror att räden har med Volkswagens "dieselgate" att göra och misstankar om att även Renault har fuskat med avgasvärdena. Polisrazzian har fått Renaults börsvärde att störtdyka, nedgången hittills är 20 procent.

Polisräd mot Renault efter misstänkt avgasfusk får aktien att störtdyka
Renaults utvecklingscentrum Technocentre Guyancourt ligger några mil utanför Paris och det var hit DGCCRF kom för att leta bevis.

Några officiella besked från franska polismyndigheter eller åklagare har ännu inte kommit men under förmiddagen gjordes en samordnad razzia mot flera av Renaults utvecklingsavdelningar i Frankrike.

Fackliga företrädare hos Renault misstänker dock att det finns en koppling till Volkswagens avgasfusk som avslöjades i september. Liknande misstankar har från olika håll riktats mot flera andra biltillverkare och Renault är en av dessa som förnekat alla typer av fusk.

Misstankarna om avgasfusk räckte för att sätta aktievärden i gungning på flera börser. Strax efter lunch hade Renaults värde sjunkit med 20 procent men även PSA (Peugeot/Citroën) och Volkswagen påverkades negativt.

Renault har bekräftat att man under föregående vecka haft besök av myndighetsrepresentanter som letade efter uppgifter som skulle bevisa att Renault genomfört avgasfusk – de besöken gav dock inget.

Att fransk polis ändå fortsätter att undersöka Renault indikerar att man har konkreta tips om att avgasfusk verkligen skett. Uppgifter som man exempelvis skulle kunna ha fått från en "visselblåsare", någon som är eller har varit anställd hos Renault och haft tillgång till intern information.

 

UPPDATERING 16:00

I en kommentar under eftermiddagen bekräftar Renault att Frankrikes generaldirektorat för konsumentpolitik och bedrägerikontroll (DGCCRF, som lyder under finansministeriet) har besökt flera fabriker, i syfte att undersöka om det finns så kallade "manipulationsanordningar" i dieselmotorers styrsystem.

I höstas tillsattes en speciell provningsmyndighet i Frankrike för att undersöka avgasutsläppen hos dieselmodeller. Målet var att testa 100 bilar för att se om det fanns några avvikelser från avgasnormen. 25 av dessa ska vara Renault-bilar, vilket motsvarar marknadsandelen i Frankrike. Uppdraget att göra mätningarna gick till det oberoende testlaboratoriet UTAC. 

"I slutet av december 2015 hade elva fordon testats, varav fyra var Renault, och vår utvecklingsavdelning inledde en konstruktiv dialog med de franska myndigheterna," berättar Renaults talesperson.

Testerna visade för Renaults del att det inte fanns några avvikelser från avgasnormens utsläppsnivåer och man fann ingen programvara som ändrade avgasutsläppen under test.

"Parallellt med detta beslutade DGCCRF att genomföra ytterligare undersökningar på plats och de skedde på huvudkontoret, Renault Technocentre i Lardy och Guyancourt Technocentre," berättade Renaults talesperson och tillade: "Renault samarbetar fullt ut med myndigheterna och de extra utredningar som beslutats av finansministern."

 

UPPDATERING FREDAG 07:00

Frankrikes miljöminster Ségolène Royal bekräftade under torsdagskvällen att testerna av Renaults modeller inte visat på några avvikelser från de tillåtna avgasvärdena. Man har heller inte hittat någon programvara i motorstyrningen som förbättrar värdena under test.

"Det finns inget bedrägeri hos Renault. Aktieägare och anställda kan känna sig trygga", sade ministern innan hon tillade att man hittat bilmodeller som har för höga nivåer av CO2 och NOx. Vilka modeller det är sa Ségolène Royal inget om.

Under eftermiddagen gick även PSA ut och meddelade att de Peugeot och Citroën som myndigheterna avgastestat uppfyllt kraven.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att fler än Volkswagen har fuskat med avgasvärdena.
188
57