En försmak på nya Volvo XC40 – vad tycks?

Redan nästa år kan vi få se den helt nya Volvo XC40 lanseras. Det blir första modellen på Volvos nya CMA-plattform och livsviktig då det är första modellen som på allvar kan utmana storsäljaren XC60. Skulle du gilla den här designen på nya XC40?

Ungefär så här? Illustration kommer från Theophilus Chin och som vi ser är det mycket som lånas från XC90.

Volvos ryggrad är inte längre kantiga kombimodeller utan påkostade suvar. Storsäljaren sedan flera år är inte V70/XC70 – som vi i Sverige gärna tror – utan XC60. Storebror XC90 säljer också bra och ger framför allt en god vinstmarginal till Volvo Cars då det är de mest välutrustade versionerna som är populärast.

Man behöver inte vara någon Einstein för att klura ut att Volvo ska fortsätta bygga sin framgång med hjälp av fler suvar och crossovers. "Luckan" som måste täppas igen i utbudet är en lillebror till XC60, helt nya XC40. Med XC40 kan Volvo ta upp kampen med Mercedes GLA, BMW X1 och Audi Q3 i ett storlekssegment som är högintressant på flera viktiga marknader.

Volvo XC40 bygger på plattformen CMA, Compact Modular Architecture. Den ligger till grund för hela 40-serien och utvecklas i Göteborg tillsammans med Geely. Det som CMA har gemensamt med Volvos större SPA-plattform är bland annat motorer och växellådor (både förbränningsmotorer och laddhybridteknik), infotainmentsystem, klimatanläggning, datanätverk och säkerhetssystem.

En av de största fördelarna med CMA blir att Volvo kan erbjuda funktioner som annars brukar finnas i dyrare och lyxigare modeller även i kompaktbilar.

"CMA ger oss ett fantastiskt utgångsläge," berättar Peter Mertens, utvecklingschef på Volvo. "Vi har utvecklat den nya arkitekturen enligt en plug and play-modell som innebär att Volvos nästa generation kompaktbilar kan dra fördel av de tekniker som finns tillgängliga i nya XC90".

XC40 blir ett välkommet tillskott men Volvo XC60 är i akut behov av att förnyas. Nästa generation kan premiärvisas 2017 och det är i sista laget, då fyller nuvarande XC60-generation nio år. Designmässigt delar XC60 mycket med senaste XC90 och hur de kan ta sig ut ser vi i illustrationen nedtill på sidan.

Det är "Theophilus Chin" som gjort illustrationerna och som vi ser kallar han modellen för XC30, vilket kanske vore naturligt då de två andra heter XC60 och XC90. Men som vi vet sedan förut delar Volvo numera in sina bilar i tre storlekar: 40-serien, 60-serien och 90-serien.

 

Källa: Theophilus Chin

 

Släktskapet går inte att ta miste på, en XC90 fast i mindre format. Illustration: Theophilus Chin.

Nästa generation XC60, som förmodligen kommer samma år som XC40, kan se ut så här. Illustration: Schulte Design. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här designen skulle jag gärna se på nya Volvo XC40!
1239
147