Jerry Seinfeld säljer tre Porsche för 85 miljoner kronor

Utrymmet i komikern Jerry Seinfelds garage räcker inte till och därför säljer han tre av sina dyrgripar. "Jag har aldrig sett bilar som en investering," säger Seinfeld men värdestegringen är betydande. Tillsammans värderas de tre Porschemodellerna till tio miljoner dollar.

Tre unika bilar från Jerry Seinfelds samling ska nu säljas. Sammanlagt kan de ge ett tillskott till hushållskassan på över 80 miljoner kronor.

Något större behov av pengar inte Jerry Seinfeld, med en förmodad förmögenhet på flera miljarder kronor. Foto: Getty.

I ett stort, underjordiskt garage i New York förvarar komikern Jerry Seinfeld sin samling av Porschemodeller. Där finns luftkylda klassiker, historiska milstolpar som Porsche 959 och även den senaste "värstingen" Porsche 918 Spyder.

Men utrymmet är begränsat och Jerry Seinfeld ska nu sälja tre av sina älsklingar: Porsche 550 Spyder 1955, Porsche 911 Carrera 3,0 IROC RSR 1974 och Porsche 356 A 1500 GS/GT Carrera Speedster från 1958.

"Jag har aldrig köpt en bil som en investering," säger Jerry Seinfeld till auktionsfirman Gooding & Company. "Jag ser mig egentligen inte heller som en bilsamlare, jag bara älskar bilar. Och jag älskar fortfarande de här bilarna men nu är det dags att skicka ut dom till någon annan som kan älska dom precis som jag har gjort."

De av er som nyligen läste artikeln om skådespelaren James Deans Porsche 550 Spyder – som kanske har återfunnits – känner förstås igen modellen. Jerry Seinfelds exemplar är orenoverad med originalskick på i stort sett allting, inklusive lacken, och har bara gått 1.600 mil. 550 Spydern har Seinfeld ägt i tio år och den värderas av Gooding & Company till någonstans mellan fem och sex miljoner – dollar!

Porsche 356 Carrera Speedstern från 1958 är också en raritet, endast 151 exemplar byggdes och den tror Gooding & Company att man ska få ut cirka två miljoner dollar för när den och de andra auktioneras ut 11 mars i Amelia Island, Florida.

Alla Porscheentusiaster får ståpäls när de hör bokstavskombinationen "RSR" och i det här fallet är det den första av femton bilar som byggdes 1973–1974 för att tävla i IROC-serien. I den här unika skaran är 911 RSR den minst värdefulla men Gooding & Company tror ändå att man ska kunna få runt 1,2–1,5 miljoner dollar för racebilen.

Sammanlagda värderingen ger en klumpsumma på tio miljoner dollar, 85 miljoner kronor. Men det slutgiltiga beskedet om värdet får vi när auktionen är klar i mars. Enligt Gooding & Company är de här tre bilarna "bara början", Jerry Seinfeld ska sälja bort fler bilar i sin samling och besked om vilka de är ska vi få i början av februari.

Jerry Seinfeld, som fyller 62 år 29 april, gör en nätt förtjänst på sina veteranbilar. Men någon större behov av pengar handlar det sannolikt inte om, succén med TV-serien Seinfeld har gett enorma inkomster. Jerry Seinfeld beräknas vara en av de högst betalda underhållarna i USA med en förmögenhet på över sex miljarder kronor. Enbart licensrättigheterna till återutsändning av serien "Seinfeld" beräknas ge skådespelaren en inkomst på 1,5 miljarder kronor per år.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Hade jag haft pengar hade jag gärna köpt en av de här bilarna!
90
53