Nya registreringsskyltar för tävlingsbilar och saluvagnar

Ännu så länge är de sällsynta, men från årsskiftet finns det två nya registreringsskyltar. Skylten med orange bakgrund är helt ny och ska användas av tävlingsfordon, till exempel rallybilar. Delvis ny är "grönskylten" för saluvagnar i bilhandeln som gjorts svårare att förfalska.

Den så kallade "grönskylten" för bilhandelns saluvagnar har fått ett delvis nytt utseende. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Du har förmodligen inte sett de här nya registreringsskyltarna ännu men nu är det dags att lära sig vad de betyder. En orange registreringsskylt med svarta tecken innebär att det är ett tävlingsfordon, till exempel en rallybil eller en tävlingsmotorcykel för trial eller enduro.

Enligt Transportstyrelsen finns det cirka 5.600 tävlingsfordon registrerade i Sverige, fördelat på 3.600 rallybilar och 2.000 motorcyklar. Dessa har dispens för att köras på väg när de exempelvis förflyttar sig mellan två specialsträckor. En del grundläggande utrustning som krävs saknas på de här tävlingsfordonen och nu ska de här märkas ut med en speciell registreringsskylt.

Saluvagnsskyltarna – eller "grönskylt" som de kallas efter sin färg – har tidigare haft ett klistermärke i mitten. Från årsskiftet stansas istället bokstäverna in till höger på skylten, B står för personbil och MC för motorcykel. Enligt Transportstyrelsen ska det försvåra förfalskning. De saluvagnsskyltar som är tidsbegränsade får också giltighetsdatum instansat i skylten.

 

Läs mer hos Transportstyrelsen: "Om registreringsskylt"

 

Ser du att en bil eller motorcykel har orange skylt vet du att det är ett tävlingsfordon. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har eller skulle vilja ha en personlig registreringsskylt.
85
196