Uppdateringar över nätet – snart hos fler än bara Tesla

Det har hänt mycket på bara några år – trådlösa uppdateringar av bilen har gått från att vara en farlig säkerhetsrisk till en nödvändighet.

Uppdateringar över nätet – snart hos fler än bara Tesla
Tesla skryter om att bilarna kan uppdateras via nätet. Den funktionaliteten kan snart dyka upp även hos andra biltillverkare, som tidigare klagat på säkerhetsaspekten och en ökad risk för att bilen blir hackad.

Tesla har gjort en stor sak av att modellerna kan uppdateras direkt över nätet. Det innebär att nya funktioner och buggfixar kan skickas ut trådlöst till bilen – "over the air" – utan att ägaren måste köra in bilen till verkstaden.

Mjukvaruuppdateringar som skickas via internet har setts som en säkerhetsrisk av de stora biltillverkarna som därför inte har hoppat på tåget. Men nu blir det ändring – många stora biltillverkare utvecklar just nu någon form av trådlös uppdatering, skriver Automotive News.

Tesla har trådlöst nätverk för att bilen ska vara uppkopplad, men i brist på det kan andra biltillverkare istället "låna" internetanslutningen i förarens smarta mobil.

Om biltillverkarna kommer överens om en gemensam standard för mjukvaruuppdateringar slipper ingenjörerna hos alla olika biltillverkare göra samma grundjobb. Matt Jones, som är chef för nästa generations infotainmentsystem hos Jaguar och Land Rover, berättar att det finns 42 företag som erbjuder med uppdateringar för bilar via nätet.

"De gör i princip exakt samma sak. Jag vill att de 42 ingenjörsteamen jobbar på att skapa coola nya funktioner och skapa värde för kunderna", säger han till Automotive News.

För att hålla nere kostnaden skickar systemen bara ut den del av koden som måste uppdateras.

Teslas uppdateringar över nätet innebär till exempel att bilägarna kunde få den nya funktionen Autopilot utan att besöka en verkstad, och att funktionen kunde uppdateras efter kritiken om att Autopiloten var för tillåtande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker man ska kunna kräva mjukaruuppdateringar över nätet i en ny bil.
139
30